Fri os fra den dårlige samvittighed

Fri os fra den dårlige samvittighed

Vi har som mennesker så uendeligt meget på samvittigheden. Vi er som familie, hustru, søster, bror, veninde og kollega gode til at give hinanden dårlig samvittighed. Bevidst eller ubevidst. Det bør vi rydde op i. Mange af os starter for eksempel et nyt år med at sige nul chokolade, nul kage, nul alkohol, mere træning, sund mad og så videre. Fine hensigtserklæringer, men kun hvis vi kan holde dem. Ellers bliver det endnu en ting til rygsækken med dårlig samvittighed.

 Restriktioner om ikke at spise dit og dat er ikke vejen frem, det vil måske kunne efterleves i en kort periode, men holder ikke på den lange bane, da det simpelthen bliver for surt, trist og kedeligt.

 Og jo, mine bukser strammer lidt efter alle fridagene. For at komme tilbage på sporet, går jeg i stedet for op i mængder, stor variation, nydelse, langsom spisning og sætter pris et stykke chokolade i ny og næ.

 Som udgangspunkt spiser jeg 3 hovedmåltider om dagen. Har der været ekstra aktivitet, kan der godt snige sig et mellemmåltid eller to ind.

 Jeg er opmærksom på fordelingen af kulhydrat, protein og fedt. Det gælder om at få noget fra alle tre grupper, også når det handler om vægttab.

 Når vægten skal reduceres, skal der indtages færre kalorier end der kan forbrændes. En af måderne at sikre det på er, at inddele alle måltiderne efter ”Tab dig”- modellen.

 Hvor tallerkenen* fyldes på følgende måde::

 ½ delen, skal dækkes med frugt og grønt, dog mest grønt for at reducere kalorieindtaget

 ¼ skal udgør protein, dvs magert kød og fjerkræ, fisk, æg, bælgfrugter og magre mejeriprodukter

 ¼ skal udgør stivelse, dvs. kartofler og fuldkornsvarianter af ris, pasta og brød

 Derudover skal du have lidt fedtstof, hvad der svarer til ½-2 spiseskefulde i form af sovs, dressing mv med vægt på det sunde fedt som olivenolie, rapsolie, nødder, pesto, oliven eller avokado. Går det for langsomt med at komme tilbage på sporet/ned i vægt, justeres der på mængden af fedt.

 *Tallerkenen til hovedmåltiderne skal være af medium middagstallerken størrelse og til mellemmåltiderne af frokosttallerken størrelse.

 Er lysten til et glas vin, et stykke chokolade eller et stykke kage til stede, så er det i orden. Bare det er i små mængder og ikke en daglig begivenhed.

 Når (vægt)målet er nået, skal der fortsat spises varieret, som beskrevet ovenfor, hvor blot mængderne af de forskellige fødevaregrupper justeres en anelse. For at holde vægten stabil skal kalorieindtaget være lige med det, der forbrændes. 

 En hjælp til dette kan være at spise efter ”Y”- modellen, hvor tallerkenen skal fyldes således:

 2/5 frugt og grønt, mest grønt for ikke at få for mange kalorier

2/5 stivelse, primært fuldkorn

1/5 protein, magert

Derudover 2½-3 spsk sundt fedt

Fri os fra den dårlige samvittighed

 

Godt nytår.