Månedens proteinrige råvare - parmesanost

Månedens proteinrige råvare - parmesanost

De fleste ved efterhånden, at indtagelse af ost ikke længere bliver sat i forbindelse med forhøjede kolesteroltal. Ost kan lige frem være sund, hvis du fx vælger den italienske parmesanost frem for den fede smelteost.

Parmesanost har godt nok et højt fedt indhold, men der udover er der flere gode ting i den tørre ost. Først og fremmest er proteinindholdet højt - 38 g pr. 100 g. Jeg kan ikke komme i tanke om nogen anden animalsk fødevare med lige så højt proteinindhold. Og det er protein af høj kvalitet, som dels mætter, dels stabilisere blodsukkeret og dels bygger din muskelmasse op. Desuden er osten fuld af B-vitamin, bl.a. niacin, som er med til at holde stofskiftet flyvende og samtidig sørger for at kroppen restituerer. Parmesanost har ligeledes et højt indhold af calcium, som styrker dine knogler. Der skal 75 g til for at dække dit daglige behov. For at få max udbytte er det dog vigtigt, du får nok D-vitamin, som på denne tid af året, nemmest fås ved hjælp af solens stråler. I vinter halvåret er det fra bl.a. æg og fede fisk som laks, makrel og sild. 

Så hvis du ellers spiser grønsager og magert kød, fjerkræ eller fisk til parmesanost, er det et ganske fornuftigt valg.

Riv eller høvl osten over salaten, pastaretten eller omeletten. Osten tåler opvarmning og smelter fint i varme retter.

Du kan hente inspiration til retter med parmesanost ved at klikke på opskrifterne nedenfor: 

Bønnepasta med bacon og champignon

Nem Cæsar salat med kylling og bacon

Ovnbagt omelet med spinat og champignon