ARLA UNIKA

Arla Unika

Jeg var så heldig at blive inviteret til en lille smagning af Arla Unika oste i den forholdsvis nyåbnede ”Arla Unika butik” Klostergade 20 i Århus C.

Mine forventninger var store, da jeg i forvejen havde smagt et par Unika oste, købt i mit lokale supermarked ”Meny”, og som bestemt ikke havde skuffet mig.

Og det var en helt unik (oste) smagsoplevelse af de sjældne med oste af meget høj klasse. Så er du passioneret ostespiser, skal servere ost til særlige lejligheder eller blot forkæle dig selv og dine nærmeste kan jeg varmt anbefale ARLA UNIKA. 

Butikken rummer en lang række vidt forskellige ostevarianter. Alle danskproduceret og i samarbejde med nogle af landets førende gourmet-kokke og gastronomiske iværksættere. Ostene bliver solgt efter vægt og der er mulighed for smagsprøver inden man handler. Desuden er der mulighed for, under kyndig vejledning, at købe enten kaffe, te, frugtvin, saft, øl eller sågar gin som nøje er udvalgt og afstemt de forskellige ostevarianter. Man spiser jo sjældent ost alene og Unika forsøger derfor at ”løfte” de enkelte oste op på et endnu højere niveau med de afstemte drikkevarer – og ser samtidig bredere end den klassiske ”ost og rødvin” kombination.

Udover selve butikken, er der et hyggeligt ”baglokale” indrettet med et flot plankebord, stole, reoler og dæmpet belysning. Det var her vores smagning løb af stablen. Mine medsmagere og jeg smagte fem forskellige oste varianter med velsmagende kaffe til fra The Coffee Collective.

De fem ostene var følgende:

 ”Gammel Knas” (en 2-årig gammel Havarti) helt suveræn - med en mild balance mellem det søde, det fede, det syrlige og de knasende sprøde proteinkrystaller.

”Humle ost” (øl produceret af Mikkeller) som jeg vil karakterer som let bitter og med spændende eftersmag.

”Hvid dame”,  75 +  brie type, som formentlig også vil være suveræn til syrlighed som champagne og jordbær.

”Kaffe ost” med kaffe fra The Coffee Collective, 8 mdr. gammel, som bør skæres i papirtynde skiver eller rives, hvorpå osten nærmest smelter på tungen, så snart du får den i munden.

”Gin ost”, en blåskimmel som er dehydreret og efterfølgende dyppet i danskproduceret gin ”Sun and Citrus” fra Njord Gin.

Fra højre mod venstre: Gammel knas (og tomatmarmelade), humle ost, hvid dame, kaffe ost og gin ost.

Stemningsbillede fra "baglokalet". Indholdet i flaskerne er æblevin - Malus Danica - lavet på forskellige danske sorter.

Jeg var heldig at få et stykke af disse fire varianter med hjem. Se beskrivelse nedenfor.

Gammel Knas: Ny fortolkning af den klassiske Havarti. Navnet kommer af den lange modningstid på 2 år. Gnalling: Stor smag, en kombi af hvidskimmel- og rødkitost. Høgelundgaard: Prisvinder, er en cremet blåskimmel, der prikker let på tungen. Kry: En råmælksost, produceret af højkvalitets mælk og varmebehandles ikke.

Mine forventninger blev bestemt indfriet, og jeg vil helt sikkert aflægge butikken et besøg næste gang jeg besøger Århus. Vil du læse mere om Unika butikken i Århus så klik her.

Første torsdag i hver måned er der mulighed for at booke en smage-seance med 12 pladser pr. gang til kr. 250,- pr. person. Find billetter på Billetto under Unika. Tema og oste varierer fra gang til gang.

Bor du ikke lige i eller omkring Århus er der også en Unika butik i Torvehallerne i København. Derudover er der mulighed for at købe Unika oste i udvalgte supermarkeder både i Jylland og på Sjælland, der er det dog ikke muligt med smagsprøver og ost efter vægt. Ostene er pakket i mindre portioner og står ofte i en særlig montre. Nemlig.com sælger ostene online.