Sådan undgår du melmøl

I de senere år har jeg haft en møl eller to i køkkenet og hurtigt verfet dem ud igen. Men denne sommer - hold da op, der har været mange. Måske fordi sommeren har været varm og vinduer og døre har stået meget åben ? De kan nu også været kommet ind med nogle af alle de fødevarer, jeg hele tiden bringer hjem. 

De flydende eller flagrende møl gør ikke nogen skade, men de lægger æg og ud af dem kommer der larver - og de kan gøre betydelige skader på forskellige fødevarer som melprodukter, tørrede frugter, nødder og kakao.

 Sommerens varme har givet larverne gode livsbetingelser. Så gode - at jeg i går måtte skride til handling og tømme alt, hvad jeg havde i to store køkkenskuffer. Øv øv øv. Alt blev smidt ud. Mest fordi jeg ville være helt sikker på, at alle spor blev ryddet og det ikke ville tage fuldstændig overhånd. Tynde uåbnede pakninger er nemlig ingen hindring. De små larver bider et næsten usynligt hul og forpupper sig senere i pakken. Det er typisk her i sensommeren og det tidlige efterår de bliver opdaget. "Angrebet" kan bl.a. genkendes på dannelsen af spind.

Der blev støvsuger til den store guldmedalje på bund, sider, hjørner og under skufferne. Bagefter fik det hele en tur med en klud.

Plastik bøtter blev fundet frem og nye blev købt til - sammen med et nyt basis lager af tørrede bælgfrugter, quinoamel, nødder, tørrede frugter osv. Fremover bliver alt opbevaret i plastikbøtter (eller glas) med tætsluttende låg. Hvis der ikke er noget at leve af, forsvinder møl nemlig med tiden.

Den ene af mine køkkenskuffer sensommer anno 2014