Gratineret gedeost på sød kartoffel

Gratineret gedeost på sød kartoffel

Gedeost deler nok vandene hos mange. Har du endnu ikke smagt det, bør du give det en chance med denne lille snack, hvor jeg har brugt lagret gedeost og gratineret det på sød kartoffel.

 Efter mine smagsløg smager den lagrede variant mindre af ged end den friske og her går den rigtig godt i spænd med sød kartoffel, citronolie og timian.

 Brug den som en snack før en god middag eller som tilbehør til stegt lammekød, fx filet eller mørbrad.

 

Gratineret gedeost på sød kartoffel

 

Gratineret gedeost på sød kartoffel

 Ca. 8 stykker

 

200 g sød kartoffel (en aflang ”model”)

1 spsk citronolie

140 g gedeost i rulle

Salt

Timiankviste

Friskkværnet peber

 

1: Opvarm ovnen til 220 grader. Skrub kartoffel ren og tør den bagefter i et rent viskestykke eller lignende.

 2: Skær kartoffel i 8 skiver á ca. 1 cm tykkelse, som lægges på en plade med bagepapir. Pensl kartoffelskiverne med halvdelen af olien. Sæt pladen i den varme ovn i 10 minutter.

 3: Tag pladen med kartoflerne ud. Skær gedeosten i 8 skiver og læg dem på kartoflerne. Dryp resten af olien over og krydr med lidt salt og timiankviste. Sæt pladen i ovnen igen i 5 min.

 4: Serveres lune.

 Energiindhold pr. stk.: 112 kcal fordelt på: Protein 6 g, kulhydrat 4 g, fedt 8 g. Kostfibre 0,7 g.

 

Grov edamame pesto

Grov edamame pesto

På sådan en herlig solskinsdag som i dag (solen skinner i hvert fald på østsjæland, hvor jeg bor :-)) vil jeg lige dele denne grove pesto lavet på super sunde edamame bønner. Og så vil jeg ellers en tur ud i det dejlige vejr og få lidt D-vitamin fra solens stråler.

Edamame bønnerne er fuld af proteiner og sunde fedtsyrer, som du kender fra olie og nødder. Bønnerne er samtidig fiberrige og indeholder en lang række vitaminer (specielt vit-E og vit-B) og mineraler (specielt jern, zink og calcium). Din krop simpelthen vil elske dig for at spise dem.

Læs mere om edamame bønner her: Januar måneds proteinrige råvare

Bønnerne kan spises på mange forskellige måder. Ofte bliver det for mit vedkommende helt simpelt, hvor jeg drypper dem med citronsaft og krydre med lidt flagesalt. De ryger også tit i salatskålen eller i gryderetten og af og til som en slags pesto som denne her. Pestoen bruger jeg som dip til grøntsager, rugbrødschips eller andet, men den er også god som tilbehør til kød, fjerkræ eller fisk. Pestoen er ret kalorieholdig, pga. indholdet af mandler og olie, så server den når familien er samlet eller spis den over 4-5 dage. Opbevar den i køleskabet.

God appetit.

 

Grov edamame pesto

 

1 dl mandler

Lidt flagesalt

2 dl pillede edamame bønner (fra frost, optøet)

1 fed hvidløg

½ dl olivenolie

¼-½ citron

¼ dl vand

Peber

St. chili

 

1: Rist mandlerne på en tør pande til de er gyldne og sprøde. Afkøl.

2: Kom mandler, edamame bønner, hvidløg, olie, saft fra en ¼ citron og vand i en blender eller foodprocessor og kør til glat.

3: Smag til med citronsaft, salt, peber og chili.

Energiindhold i alt 848 kcal fordelt på: Protein 25 g, fedt 70 g, kulhydrat 27 g. Kostfibre 12 g.

Prøv også:

Edamamesalat med rødkål og feta

Grillet bøf og edamame salat

Edamamesalat med quinoa og tomat

Salat med rosenkål og quiona

Salat med rosenkål og quinoa

Det er højsæson for rosenkål og jeg elsker de små grønne ”kugler”. Det er nu sjældent, at de bliver spist som (blot) kogte her i huset – efter min mening er det den mest kedelige måde, at indtage dem på. Sker det en sjælden gang, koger jeg dem uden låg, derved er de mindre bitre.

Jeg holder allermest af at spise dem i salater og på den måde kan de indtages i uendelig mange varianter. Andre gange koger jeg dem knapt møre og steger dem færdig på en pande i olivenolie tilsat krydderurter, chili og evt. hakkede tørrede frugter.

Tager jeg mine ernæringsbriller på er der en række gode grunde til at spise rosenkål. De er bl.a. anti-inflammatoriske, indeholder stoffer som forebygger kræft og indeholder kostfibre der er vigtige for fordøjelsen.

Salaten nedenfor kan spises som tilbehør til kød, fisk eller fjerkræ.

Velbekomme.

20171104_114339 - Kopi.jpg

Salat med rosenkål og quinoa

4 portioner

 

1 dl quinoa, sort eller rød

500 g rosenkål

4 mellemstore gulerødder

½ spsk honning

Ca. 3 spsk citronolie

2 dl rosiner

1 bdt dild

 

1: Kog quinoa mør i rigeligt vand 8-10 minutter. Tjek dem efter 8 minutter. De skal selvfølgelig være møre, men ikke udkogte.

2: Skær rodenden af rosenkål og fjern de yderste blade. Del rosenkål i halve eller kvarte og kom dem i en foodprocessor. Skræl gulerødderne og skær dem i 2 cm stykker og kom også dem i foodprocessoren.

3: Tilsæt honning og olie kør til salaten er grofthakket. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere olie. Vend rosiner og plukket dild i.

Energiindhold pr. portion 344 kcal fordelt på: Protein 9 g, fedt 12 g, kulhydrater 46 g. Kostfibre 8 g.

Efterårsretter

Selvom dagen i dag har været solrig og lun kan vi vist ikke løbe fra, at det er blevet efterår.  Med efterår følger retter med kål og rodfrugter, så derfor har jeg samlet nogle af mine efterårs favoritter, som du måske kan få lyst til at lave i den kommende tid.

Edamamesalat med rødkål og feta

Edamamesalat med rødkål og feta3.JPG
A la svensk pølseret_6880.jpg
2016-04-05 19.06.07.jpg
20170626_101313.jpg
2015-10-06 12.11.15.jpg

Broccolisalat med blåbær og granatæble

Broccolisalat med blåbær og granatæble

Lige nu smovser vi i blåbær - og op til flere gange om dagen. Dvs. ovenpå morgenmaden, som snack i løbet af dagen og i salater i forbindelse med aftensmaden. Super skønt!

Vi er nemlig så heldige, at have blåbærbuske i haven og på en god og solrig sommer, kan vi plukke blåbær i mindst 6 uger. Det har dog været noget anderledes i år. Bærrene er modnet senere pga. den våde og halvkolde sommer og der har samtidig været færre af bær. Frost i det sene forår bevirkede desværre, at en del af bærrene gik til pga. kulde.

Men nu er de plukkeklar og det er med stor glæde, at vi kan se frem til egne blåbær nogle uger frem. Salaten her fik vi den anden aften. Den er simpel, smagfuld og fuld af sunde sager. Broccolien er dansk og smager fantastisk lige nu. Stokken er blot skrællet og snittet fint, den behøver ikke blancheres.

Rigtig god fornøjelse.

 

Broccolisalat med blåbær og granatæble

2 personer

 

1 broccoli, mellemstørrelse

2 forårsløg

Kernerne fra ½ granatæble

70 g blåbær

 

80 g skyr naturel

25 g mayonnaise, gerne Hellmanns

5 g dijonsennep, ca. 1 tsk

Salt, peber

 

1: Del broccoli i små mundrette buketter. Skræl stok og skær den i små fine tern. Blancher broccolibuketterne i vand ca. 1 min. De må endelig ikke få for meget, der skal være bid i dem. Kom broccoli i et dørslag og spul med koldt vand.

2: Rens forårsløgene og snit dem fint.

3: Kom broccolibuketter, broccolitern, forårsløg, granatæble og blåbær i en skål.

4: Rør en dressing af skyr, mayonnaise og sennep. Smag til med salt og peber og vend den med grønt og bær. Server straks.

Energiindhold pr. person 250 kcal fordelt på: Protein 16 g, fedt 12 g, kulhydrat 24 g. Kostfibre 8 g.

 

Hyldeblomstsaft uden sukker (sødet med stevia) 2,0

Hyldeblomstsaft uden raffineret sukker

Så blev årets første produktion af hyldeblomstsaft drikkeklar. I forhold til tidligere har jeg justeret en smule på opskriften og vil derfor gerne dele denne variant med dig. Blomsterne vil formentlig kunne plukkes en god uges tid endnu, så har du ikke allerede har været i gang, kan det nås endnu.

Denne opskrift er også uden raffineret sukker, men nu med vejledning til at søde med enten stevia eller kokossukker.

Stevia indeholder 0 kalorier og påvirker ikke blodsukkeret, men desværre har det en lakridsagtig bismag.  Jeg har dog erfaret, at hvis stevia, som her, er i kompagniskab med citron dæmpes bismagen ret meget. Personligt syntes jeg, at stevia fungerer ret godt i denne opskrift. Der findes en del stevia varianter på markedet, her foretrækker jeg ren stevia og det købes billigst på nettet.

Alternativt kan du bruge kokossukker. Kokossukker er naturligt og uraffineret og påvirker blodsukkeret i mindre grad end raffineret sukker. Samtidig søder det mere end almindeligt sukker, så sukkermængden vil derfor være væsentlig reduceret sammenlignet med en traditionel opskrift.

Her er heller ikke tilsat vin- eller citronsyre som man ser i mange traditionelle opskrifter, men i stedet lidt mere citron. Syrens funktion er, at give saften friskhed og modspild til det søde element og det klare citronerne fint alene. 

Raffineret sukker har en smagsforstærkende egenskab, det bliver her afhjulpet ved at tilsætte en større mængde hyldeblomster.

Tilbereder du mere saft, end du umiddelbart kan drikke, kan den fryses ned i rengjorte beholdere, som fx mælkekartoner, skyrbøtter eller isterningbakker.

20170621_143043.jpg

 

Hyldeblomstsaft uden raffineret sukker

Ca. 3 l

90 hyldeblomstkærme (ca. 1 kg)

3 l vand

7 g ren stevia pulver eller ¾ kg kokossukker

4 øko. citroner

 

1: Ryst blomsterne, så evt. blade, smådyr eller andet fjernes. Skylles ikke, da smagen vil forsvinde. Fjern de grove stilke.

2 : Bring vandet i kog tilsæt stevia og citroner skåret i mindre stykker og rør til stevia opløses (eller kokossukker). Hæld det kogende vand over hyldeblomsterne. Pres blomsterne godt ned i vandet.  Afkøl. Lad det derefter trække tildækket i køleskabet i 4 døgn. Rør i det én gang pr. dag.

3: Si saften fra gennem et rent klæde. Husk at presse blomsterklaserne let, så du får det hele med.

4: Hæld saften i rengjorte, skoldede glas eller beholdere.

5: Blandes i forholdet 1:5-6 stykker. Prøv dig frem. Bør drikkes iskold.

20170621_142823.jpg

3 x lækkert tilbehør til sommermaden

3 x lækkert tilbehør til sommermaden

Jeg syntes, at sommermad er ret taknemmelig. Kødet smager ekstra lækkert efter en tur på grillen og grøntsagerne er fulde af smag. Prikken over i´et er så en lækker dip, en skøn pesto eller en sprød syltet sag.

Tilbehør som altid falder i god jord her i huset er en skyr-chilimayo, en løvstikke pesto og syltede rødløg. Vi spiser det til både stegt og grillet kød, på hotdogs og i burgere – samlet eller enkeltvis. De syltede rødløg er også fantastiske i salater.

Fortsat god Pinse.

20170531_101557.jpg

Skyr-chilimayo

1 dl mayonnaise

½ dl skyr

Sambal oelek efter smag

Rør mayonnaise og skyr sammen. Smag til med sambal oelek. Opbevares i køleskabet. Holdbarhed ca. 5 dage.

 

Løvstikke pesto

30 g bredbladede persilleblade

10 g løvstikke

40 g parmesanost eller anden fast ost

2 spsk solsikkekerner

Ca. 1 dl raps- eller olivenolie

Citronsaft

Salt, peber

Kom persille, løvstikke, parmesanost og solsikkekerner i en foodprocessor og kør til grofthakket. Tilsæt olien i en tynd stråle og kør til en glat, halvtyk pesto. Smag til med citron, salt og peber. Opbevares i køleskabet. Holdbarhed ca. 1 uge.

 

Syltede rødløg

2 mellemstore rødløg

1 dl æbleeddike

1 dl vand

1 dl sukrin gold (eller andet sødestof)

2 tsk flagesalt

1 tsk peberkorn

½ tsk fennikelfrø (kan undlades)

Skær løgene i ringe og kom i et glas. Kom eddike, vand, sukrin, salt, peber og fennikelfrø i en gryde og varm op til sukkeret er smeltet. Hæld lagen over løgene og lad det køle af. Opbevares i køleskabet. Holdbarhed ca. 2 uger.

Edamamesalat med quinoa og tomat

Edamamesalat med quinoa og tomat

De sidste dage har det langt om længe stået i solens tegn og det indbyder gerne til grill og salater her i huset. I går aftes fik vi denne dejlige edamamesalat med quinoa og tomat. Salaten er hurtig at tilberede og kan nemt ganges op til flere end 2 personer som angivet i opskriften nedenfor. Vi fik salaten sammen med grillede kalkunspyd, men den vil også være fin til kylling, fisk eller andet kød.

Edamamesalat med quinoa og tomat

2 personer

 

Det skal du bruge:

75 g quinoa (jeg brugte den røde)

3/4 spsk citronolie

150 g pillede edamame bønner (fra frost)

200 g cherry tomater

2 forårsløg

En lille håndfuld krydderurter (jeg brugte purløg, mynte og basilikum)

60 g frisk mozzarellaost

125 g blåbær

Salt, peber

 

Sådan gør du:

1: Skyl quinoa under rindende vand og kom quinoa i en gryde. Hæld dobbelt mængde vand på og bring i kog. Kog under låg i 8-10 minutter til mør, men så det har lidt bid. Kom quinoa i et dørslag og lad det dryppe godt af. Vend herefter med citronolie.

2: Kom edamamebønner i en skål og hæld kogende vand over. Lad det trække ca. 5 minutter. Hæld derefter vandet fra.

3: Skær tomaterne i halve. Rens og snit forårsløgene og hak krydderurterne. Pluk mozzarellaen i små stykker.

4: Kom blåbær og alle de øvrige ingredienser i en skål og vend forsigtigt sammen. Smag salaten til med salt og peber.

Energiindhold pr. person: 380 kcal fordelt på: Protein 23 g, fedt 14 g, kulhydrat 45 g. Kostfibre 10 g.

20170513_173215.jpg

 

Har du lyst til at prøve nogle af mine andre edamamesalater, som passer til årstiden, kan du finde dem her:

Salat med edamame bønner, quinoa og melon

Salat med edamame, vandmelon og feta

Salat med edamame bønner og rød spidskål

 

 

Snack med ærtepuré og varmrøget laks

Weekenden er lige om hjørnet og måske skal du have gæster eller blot forkæle dig selv og dine nærmeste.

Jeg deler derfor en super fin lille snack, som er nem at tilberede og som kan laves klar i rigtig god til, men saml først snacken lige før den skal spises :-) ellers bliver brødet nemlig blødt.

Ha´en skøn weekend!

 

Snack med ærtepuré og varmrøget laks

 

Ca. 16 hapsere

 

Ærtepuré:

150 g søde ærter (fra frost, optøet eller friske blancherede)

Ca. 1 spsk vand

1 spsk hvidløgsolie eller olivenolie

Salt, peber

 

100 g proteinholdigt knækbrød – se opskrift her

125 g varmrøget laks (af god kvalitet, ikke den billige fra Netto)

Dildkviste

Tørrede chiliflager (kan undlades)

 

1: Blend/pureer ærter, vand og olie. Smag til med salt og peber.

2: Bræk knækbrødet i mundrette stykker og laks i lige så mange stykker.

3: Anret ærtepuré, laks og dildkviste og knækbrødsstykkerne. Drys evt. lidt chili over. Server straks.

Energiindhold pr. 100 g: 240 kcal fordelt på: Protein 10 g, fedt 16 g, kulhydrater 15 g. Kostfibre 3 g.

20161026_140828.jpg

Salater fra sommerlandet

Så er jeg næsten tilbage på pinden efter en dejlig lang ferie.

Da ser ud til at sommervejret i Danmark kommer på besøg i weekenden, vil jeg lige dele et par dejlige og nemme salater med jer.

Det er salater som vi har nydt adskillige gange i løbet af sommeren. Desuden er de blevet bedre og mere smagfulde for hver gang jeg har lavet dem, da smagen i tomater, vandmelon og blåbær har udviklet sig jo længere vi er kommet hen på sommeren og vel nok topper nu her.

Måske kender du allerede salaterne, da de er ret sommerklassiske, men hver især kan de jo kombineres på forskellige måder, så her er min version af en tomatsalat og vandmelonsalat denne sommer.

Vandmelonsalaten er super enkel med ganske få ingredienser, hvilket gør at melonsmagen virkelig træder i karakter. På billedet er salaten pyntet med brombærblade i mangel af basilikumblade. Brombærblade kan spises, men jeg foretrækker helt klart basilikumblade i kombination med vandmelon og feta.

Tomatsalaten er udelukkende dryppet over med olivenolie og får tilført syre fra de let syrlige, men modne blåbær, i stedet for æble- eller hvidvinseddike.

Håber du har haft en god sommer.

Vandmelonsalat

 (tilbehør til ca. 3 personer)

 

700-800 g sød vandmelon i tern

200 g fetaost, gerne en lidt fast variant

Friskkværnet peber

En stor håndfuld basilikumblade

 

1: Fordel vandmelon i bunden af et fad

2: Smuldr fetaosten over og krydr med friskkværnet peber

3: Top med hele basilikumblade

Tip: Vandmelonen bør være kold ved servering. Skær evt. i tern i god tid og opbevar i køleskabet. Lige før servering: Smuldr feta over, krydr med peber og top med basilikum.

 

20160808_190054-01.jpeg

Tomatsalat

(tilbehør til ca. 3 personer)

 

6 mellemstore tomater

Salt, peber

Oregano

Olivenolie

1 lille løg

40-50 g fetaost, gerne en lidt fast variant

Ca. 50 g modne, men gerne let syrlige blåbær

 

1: Skær tomaterne i tynde skiver og læg dem taglagt på et fad.

2: Krydr med salt, peber og oregano og dryp lidt olie over

3: Skær løget i tynde ringe og kom over

4: Smuldr fetaosten over og pynt med blåbær

20160808_190108_001-01.jpeg

 

 

 

 

Salat med pistage-gedeost kugler

Min ferie banker meget snart på døren, og der vil derfor ikke komme nye opskrifter de næste 3-4 uger. Håber du i mellemtiden har lyst til at prøve nogle af de retter som allerede ligger på bloggen som f.eks.

Lækkerier fra grillen i sommerlandet

Skyr koldskål med blåbær

Chokoladekage med friske bær (uden mel og tilsat sukker)

Ispinde med kokosmælk og banan

Her nedenfor vil jeg lige nå at dele en dejlig frisk og sommerlig salat, der kan nydes som forret eller en let frokost-ret. Salaten indeholder 3 slags friske bær, nemlig jordbær, hindbær og blåbær, spæde salatblade og gedeostkugler trillet i finhakkede pistagenødder. Sidstnævnte kan desuden serveres alene som snack før en middag eller som en del af en Tapas menu.

God sommer!

20160713_142259-01.jpeg

Salat med pistage-gedeost kugler

4 personer

Pistage/gedeost-kugler:

50 g ristede, saltede pistagenødder

 180 g frisk gedeost

Dressing:

150 g jordbær skåret i kvarte

2 spsk balsamicoeddike

Ca. 2 tsk ahorn sirup

6 spsk olivenolie

Salt, peber

Endvidere:

200 g spæde salatblade

250 g hindbær

150 g blåbær.

1: Hak pistagenødderne ret fint.

2: Del gedeost i 16 lige store klumper og tril til kugler. Rul dem i pistagenødderne. Sæt dem tildækket i køleskab i mindst 2 timer eller i fryseren i ½-1 time.

3: Dressing: Kom jordbær, eddike, 1 tsk ahorn sirup, olie, salt og peber i en foodprocessor. Kør til glat. Smag til med ahorn sirup, salt og peber.

4: Lige før servering: Vend dressingen med skyllede, tørrede salatblade. Vend derefter forsigtigt hindbær og blåbær i. Fordel salaten på fire tallerkener. Placer derefter pistage/gedeost-kuglerne.  

Energiindhold pr. person: 332 kcal fordelt på: Protein 10 g, fedt 24 g, kulhydrat 22 g. Kostfibre 6 g.

 

Salat med edamame bønner, quinoa og melon

En mættende salat, som samtidig er en fryd for øjet og så indeholder den til med en masse gode sager.

Quinoa

De små frø som findes i farverne gul, rød og sort slår både brune ris, fuldkornspasta og andre fuldkorn, når det kommer til proteiner. Quinoa indeholder alle de essentielle aminosyrer, dvs. de proteiner du ikke selv kan danne. Desuden har de et højt indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre. Et andet plus er, at quinoa rummer en hel del omega 3 fedtsyrer. Quinoa styrker din krop og forebygger sygdomme.

Edamame bønner

De grønne bønner har, som quinoa, en komplet aminosyrer profil og indeholder derfor også alle de aminosyrer du ikke selv kan danne. Derudover indeholder de en smule umættet fedt og kostfibre som holder dig sund og mæt.

Melon

Er rig på c-vitamin. som styrker immunforsvaret.

Granatæblekerner

Beskytter og styrker kroppen, da de er fuld af antioxidanter.

Baby spinat

De grønne blade er spækket med vitaminer, mineraler og antioxidanter.

 

Alt i alt en salat som vil booste din sundhed.

 

God appetit.

 

Salat med edamame, quinoa og melon

 

3 personer

 

2½ dl sort quinoa

200 g pillede, edamame bønner

400 g skrællet honning melon i tern

100 g granatæblekerner

1 citron

3 spsk olivenolie

2 spsk finhakket mynte

Ahorn sirup

Salt, peber

50 g baby spinat

 

1: Skyl quinoa under den kolde hane og kom i en gryde. Hæld dobbelt mængde vand på og bring i kog. Lad det småkoge under låg i 8-10 minutter. Hæld overskydende vand fra og lad quinoa dryppe af og blive kold.

2: Kom quinoa i en skål sammen med edamamebønner og melon.

 3: Rør citronsaft, olie og mynte sammen. Smag til med sirup, salt og peber og hæld over. Vend forsigtigt rundt.

4: Kom 2/3 af spinatbladene på et fad. Fordel edamame, quinoa og melon oven på og top med resten af baby spinaten.

Energiindhold pr. person: 477 kcal fordelt på: Protein 16 g, fedt 21 g, kulhydrat 59 g. Kostfibre 10 g.

20160127_154445.jpg


Rødkålssalat med yoghurt-tahin dressing

Her en herlig velsmagende salat, hvor der i dressingen indgår den mellemøstlige sesampasta tahin. Tahin kan nemlig bruges til andet en humus.

Salaten bliver bedst med sød appelsin og søde granatæblekerner. Så det bør du gå efter. Alternativt kan du smage dressingen til med lidt ahorn sirup.

Tager jeg mine ernæringsbriller på, bør du spises rødkål så ofte du orker det i sæsonen. Den røde kål er fyldt med antioxidanter og indeholder pæne mængder af B- og C-vitaminer samt kalium.

Rødkål skal især fremhæves for sin evne til at beskytte mod brystkræft – muligvis i kraft af et stort indhold af kålens bitterstof, glucosinolat. En undersøgelse har påvist, at kvinder, der spiser meget rødkål, har 50-pct. nedsat risiko for at få brystkræft i forhold til kvinder, der ikke spiser kålen. De plantestoffer, der opstår, når bitterstofferne i kålen nedbrydes i kroppen, menes at hindre kræftceller i at dele sig.

Rødkålssalat med yoghurt-tahin dressing

2 personer

400 g rødkål

1 dl yoghurt naturel

1½ spsk tahin (sesampasta)

1 fed finhakket hvidløg (kan undlades)

3/4 spsk citronsaft

Salt, peber

1 stor sød appelsin

1 granatæble (de lyse er sødere end de helt røde)

En lille håndfuld brøndkarse

 

1:Skær rødkål i meget tynde strimler og kom i en skål.

2: Kom yoghurt i en mindre skål og tilsæt tahin lidt efter lidt under omrøring. Smag til med hvidløg, citron, salt og peber og vend med rødkål. Fordel blandingen på et fad.

3: Skær appelsin i mindre stykker og tag kernerne ud af granatæblet og fordel over rødkål. Pynt med brøndkarse.

Energiindhold pr. person 249 kcal fordelt på: 9 g protein, 9 g fedt, 38 g kulhydrater. Kostfibre 7 g.

Salat med edamame bønner og rød spidskål

Denne smukke salat spiste vi som tilbehør til stegt kylling den anden aften, men den vil nu også passe fint til fisk/ svinekød eller blot nydes som en selvstændig frokostret.

Salaten er fyldt med gode sager og vil tilføre din krop en masse vitaminer, kostfibre, proteiner, antioxidanter og omega 3 fedtsyrer.

Det er specielt vær at fremhæve de gode egenskaber der er ved at spise edamame bønner og blåbær.

Edamame bønner er en rigtig god kilde til protein (indeholder ca. 38 %) og fibre og derudover indeholder de også jern, calcium, B-vitaminer, E-vitamin og folinsyre (specielt vigtig for proteinomsætningen). Samtidig er der flere essentielle fedtsyrer i edamame bønner, ca. 18 %, end andre bælgfrugter. Sidst men ikke mindst indeholder de en række stoffer der er dokumenteret sundhedsfremmende og forebyggende ift. en række livsstilssygdomme.

Blåbær er meget rig på antioxidanter, hvilket er meget afgørende for vores immunforsvar og hvordan vi aldre. Antioxidanter påvirker kroppen ved at udrydde skadelige stoffer der kan være årsag til fx kræft, men også almindelig nedbrud af kroppen jo ældre vi bliver. Faktisk modvirker blåbær tidlig kollagennedbrydning, dvs. rynker og slap hud.

Er du på jagt efter andre opskrifter, der som denne, kan tilføre din krop en masse gode sager, kan det være at min kogebog "PROTEIN" er noget for dig. Den indeholder 80 opskrifter på hverdagsmad lige fra morgenmad, frokost, mellemmåltider og aftensmad til desserter. 

Velbekomme!

Salat med edamame bønner og rød spidskål

4 personer

 ½-3/4 rødt spidskål (450 g) eller rødkål

400 g edamame bønner (fra frost, optøede)

Saften af ½ citron

3 tsk ahorn sirup eller acasie honning

3 spsk rapsolie

Salt, peber

100 g soltørrede abrikoser

125 g blåbær

1 lille potte basilikum

 

1: Skær spidskål i tynde strimler og kom i en stor skål sammen med edamame bønner.

2: Rør citronsaft og ahorn sirup sammen. Tilsæt olie under omrøring og rør til dressingen samler sig. Smag til med salt og peber og vend med kål og edamame bønner.

3: Vend derefter abrikoser skåret i halve, blåbær og halvdelen basilikumblade i og anret på et fad.

4: Pynt med resten af basilikumbladene.

Energiindhold pr. person 314 kcal fordelt på: Protein 13 g, fedt 16 g, kulhydrater 34 g. Kostfibre 10 g.

Tomatchutney

Søndag var en herlig dag på flere fronter: Det var sol og sommer, det var dagen hvor jeg igen skulle spise mere varieret, og dagen hvor badevægten skulle afsløre, hvor meget jeg havde smidt af væske, affaldsstoffer og fedt efter 5 dage med ekstrem proteinholdig mad. Det viste sig, at jeg er blevet 2,3 kg lettere og mangler nu kun ½ kg for at nå min normalvægt. Fantastisk!

I forbindelse med min ferie og en hel håndfuld sommerfester, har jeg spist både mere og meget anderledes end jeg plejer og samtidig nærmest ikke trænet. Tilsammen havde det resulteret i næsten 3 kg mere på sidebenene. 

Jeg er nu tilbage på sporet. Spiser stadig proteiner til alle mine måltider, men nu sammen med en masse langsomme kulhydrater og en moderat mængde sunde fedtstoffer. Træningen er genoptaget og min vægt vil formentlig ret hurtig blive normaliseret.

Mangler du inspiration til at få trimmet kroppen efter sommerferien er der hjælp at hente i min kogebog ”PROTEIN”. Bogen giver også anvisninger til og opskrifter på, hvordan du skal spise dig til en stabil vægt.

Og så lige er dejlig opskrift……..

Vi har to små væg-drivhuse på bagsiden af vores garage. Her vokser der tomater, agurker og chilier og produktionen har været så overvældende, at det har været os umuligt - og er det stadig - at følge med til at spise det hele i frisk form. Jeg har derfor adskillige gange bl.a. lavet denne fantastiske tomatchutney. Den har en super skøn smag og kan bruges i mange sammenhænge og er en god måde at få udnyttet en evt. overproduktion af tomater på. Er du ikke ”tomatavler” kan du formentlig finde dem i supermarkedet til fornuftige priser, nu hvor der er mange af dem.   

Chutneyen er sødet med ahorn sirup. Ahorn sirup har et lavere glykæmisk indeks end almindeligt hvidt sukker og er derfor at foretrække, fordi det så ikke påvirker blodsukkeret i samme grad.

Tilbered evt. større portioner af chutneyen og fryse den ned i mindre portioner. Den kan så tages op efter behov og på den måde har du have chutney langt ind i efteråret eller måske endda henover vinteren.

Chutneyens styrke kan justeres på antal af chilier/chili varianter og om de tilsættes hele eller flækkede.

Vi bruger chutneyen til både stegt og grillet kød/fjerkræ samt til varmrøget laks.

Tomatchutney

Ca. 8 dl

2 spsk olivenolie

2 tsk hel kommen

2-4 hele friske grønne chili

2-4 hele friske røde chili

10 cm finthakket frisk ingefær

20 store fed hakket hvidløg

½ spsk groft salt

2 kg fuldmodne røde tomater skåret i grove stykker

20 soltørrede abrikoser uden sten skåret i strimler

200 g ahorn sirup

Æbleeddike eller citronsaft

1: Opvarm olien i en tykbundet gryde ved middelvarme. Steg kommen nogle få sekunder, men pas på de ikke brænder på. Tilsæt hele chili og rør (ønsker du er mere krydret udgave skal du flække en eller flere af dem).

2: Tilsæt ingefær og hvidløg og steg under omrøring i ca. 10 sekunder. Kom tomater, abrikoser, salt og ahorn sirup i. Lad det hele småkoge uden låg for svag varme til væsken er fordampet, ca. 2 timer. Rør nu og da.

3: Smag chutneyen til med æbleeddike og salt.  Hæld på skoldede glas og luk til.

Holdbarhed: Uåbnet 1 mdr. i køleskab. Efter åbning ca. 1 uge i køleskab. Fryseegnet.

Energiindhold pr. 100 g: 92 kcal fordelt på: Protein 1 g, fedt 2 g, kulhydrat 18 g. Kostfibre 2 g.

 

 

 

Hyldeblomstdrik uden sukker (sødet med stevia)

Min hyld er langt og længe begyndt at blomstre og jeg har lavet den første omgang hyldeblomstsaft.  Pga den kolde sommer, er det senere end jeg plejer, men nu er produktionen i gang og de næste blomster skal plukkes i morgen.

Det færdige koncentrat bliver hældt på rene plastikflasker og lagt i fryseren. Så kan det tages op efter behov og fortyndes til en herlig læskende drik på varme dage – som langt og længe ser ud til at komme nu :-)

Er du ikke så heldig at have en hyld i baghaven, kan de findes i levende hegn, ved marker, i skovkanter, i parker, i nærheden af badestrande og på engarealer. Du bør holde dig fra dem der står langs trafikerede veje, så er du sikker på der ikke er bilos med, når du drikker saften. Hyldeblomsterne kan som regel plukkes frem til midt i juli.

I de fleste opskrifter på hyldeblomstsaft skal der tilsættes en masse sukker. I min variant har jeg sødet med ren stevia. Stevia påvirker ikke dit blodsukker og indeholder ingen tomme kalorier som almindelig hvidt sukker og rørsukker gør. Stevia smagen er ret neutral, da den går godt i spænd med citron og vinsyre og dermed nærmest flader helt ud.

Jeg ribber som regel ikke hele hylden for blomster, da jeg senere gerne vil producere hyldebærsaft. Blomsterne bliver efter afblomstringen til bær, først grønne og sidenhen sorte. Af de sorte bær kan der produceres hyldebærsaft som nydes varm. Drikken er smækfuld af c-vitaminer og gør godt for krop og sjæl efterår og vinter. Se opskrift på hyldebærsaft uden sukker her.

Hyldeblomstsaft uden sukker (sødet med stevia)

Ca. 3 l koncentreret saft

900 g hyldeblomstklaser uden tykke stilke

3 økologiske citroner

60 g vinsyre eller citronsyre

8 g stevia ren pulver (købt på nettet, men vil mene det også kan købes i helsekosten)

3 l kogende vand.

 

1: Ryst hyldeblomstklaserne grundigt for eventuelle smådyr. Skyl citronerne og skær dem i grove stykker.

2: Kom blomster, citron, citronsyre og stevia i en stor gryde. Hæld kogende vand på. Afkøl. Sæt gryden i køleskabet i 2-3 døgn. Rør hver dag et par gange i gryden.

Si derefter saften gennem et rent klæde (fx viskestykke). Undgå at presse blomsterne for meget. Hæld saften på rene skoldede glas eller plastikflasker.

Blandes i forholdet 1:5

Holdbarhed:

For længere holdbarhed bør glas skylles med atamon. Plastikflasker kan fryses. Sørg for ikke at fylde plastikflasken helt op, da saften udvider sig i forbindelse med nedfrysningen.

DSCN1757.JPG

Edamame salat med quinoa og kål

En mættende salat med gode sager som quinoa, edamame bønner og rødkål. De gode egenskaber ved quinoa kan du læse om her og edamame bønner her.

Rødkål er også super sundt og bør spises så ofte du orker det i sæsonen. Den røde kål er fyldt med antioxidanter (altså den hjemmelavede) derudover indeholder den B- og C-vitaminer og kalium.

Rødkål skal især fremhæves for sin evne til at beskytte mod brystkræft – muligvis i kraft af et stort indhold af kålens bitterstof, glucosinolat. En undersøgelse har påvist, at kvinder, der spiser meget rødkål, har 50-pct. nedsat risiko for at få brystkræft i forhold til kvinder, der ikke spiser kålen. De plantestoffer, der opstår, når bitterstofferne i kålen nedbrydes i kroppen, menes at hindre kræftceller i at dele sig.

Edamamesalat med quinoa og kål

Salat: 1 dl gul quinoafrø, 375 g rødkål, 2 tsk ahorn sirup, 2 spsk citronsaft, 2 tsk revet, finhakket citronskal (øko.), 3 spsk rapsolie, salt, peber, 350 g pillede edamame bønner (optøet), 1 dl hakket persille.

 Skyl quinoa under den kolde hane og kom i en kasserolle. Hæld dobbelt mængde vand på. Bring i kog. Lad det småkoge i ca. 10 minutter. Det må ikke koge for længe, så koger det helt i smat. Dræn.

Skær rødkål i så tynde strimler som muligt og derefter i tern. Rør sirup og citron sammen i en lille skål. Tilsæt olien i en tynd stråle under omrøring. Rør til dressingen samler sig. Smag til med salt. Vend kål og dressing sammen. Lad det gerne trække i 10-15 minutter. Vend derefter quinoa, edamame bønner og persille i. Smag yderligere til med salt og peber.

Serveres salaten som et hovedmåltid rækker den til 2 og som tilbehør til kød eller fisk rækker den til 4 personer.

Energiberegning pr. 100 g 133 kcal fordelt på: Protein 6 g, fedt 8 g, kulhydrat 12 g. Kostfibre 4 g.

Quinoasalat med tahindressing

Simpel men super lækker salat, som går godt som tilbehør til stegt kød fx kylling eller svinekoteletter eller prøv at vende krydrede stegte tiger rejer i uhmm. Salaten er også super fin som selvstændig frokostret.

Tager jeg mine ernæringsbriller er salaten genial fordi den bl.a. består af quinoa og granatæblekerner.

Granatæbler går under betegnelsen superfood fordi det er spækket med antioxidanter og indeholder stoffer der virker beskyttende på kroppens celler. De booster immunforsvaret og kan samtidig øge hudens elasticitet og spændstighed. Alt det gode ved quinoa kan du læse om her.

Granatæblekernerne er nemmest at få ud, hvis du skærer æblet igennem. Vrider det lidt så hinderne løsnes. Holder det halve æble over en skål og slår på bagsiden af æblet med en grydeske. De hvide hinder er bitre og skal sorteres fra.

Quinoasalat med tahindressing

2 personer

 80 g sort quinoa, kernerne fra ½ granatæble, 100 g grønne ærter (fra frost, optøet eller friske evt. blancerede), 3 forårsløg. Dressing: 2 spsk citronsaft, 1 spsk tahin (sesampasta, kan købes i større supermarkeder), 1 spsk tamari (glutenfri soyasovs), 1 spsk rapsolie.

Skyl quinoa under den kolde hane. Kom quinoa i en gryde og hæld dobbelt mængde vand på. Bring i kog. Lad det småkoge under låg i 10-12 minutter. Tjek om quinoa er mør efter 10 minutter. Koger det forlænge bliver det grødagtig. Hæld quinoa i et dørslag og lad det dryppe godt af.

Bland afkøles quinoa, granatæblekerner, ærter og finsnittet forårsløg i en skål. Rør ingredienserne til dressingen sammen og vend den i salaten lige før servering. 

Energiindhold pr. person: 301 kcal fordelt på: Protein 11 g, fedt 11 g, kulhydrat 43 g. Kostfibre 6 g.

Nødde-spread uden tilsat sukker

Start gerne dagen før du ønsker at sætte tænderne i denne nødde-spread. Nødderne skal nemlig blødgøres i vand for at de kan ”køres” helt glat i foodprocessoren. Desuden syntes jeg også den er særlig god når den tages lige fra køleskabet.

Selvom nødde-spread´en indeholder gode ingredienser som nødder og dadler, som tilfører kroppen sunde fedtsyrer, gode proteiner, kostfibre og mineraler som fosfor, jern og magnesium, indeholder den også en del kalorier, så nyd den med måde. Er du på kur, bør du holde dig fra den til kuren er over.

Nødde-spread´en er god ovenpå pandekager, knækbrød, stenalderbrød eller helt almindeligt brød.

Nødde-spread uden tilsat sukker

Ca. 4½ dl

160 g hasselnødder, 140 g tørrede dadler uden sten, 11/4 dl vand, 2 spsk ahorn sirup, 2 spsk kakao, 1 tsk citronsaft, ¼ tsk salt.

 

Kom nødderne i en skål. Hæld kogende vand over og lad det trække i 3-4 timer. Alternativt kan du lade dem stå med koldt vand natten over.

Hæld vandet fra og lad dem dryppe godt af.

Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og kør. Stop maskinen efter ½-1 minut og skrab nøddemassen væk fra siderne. Kør igen. Gentag processen 3-4 gange til du har en glat masse. Hæld det på et glas. Opbevares i køleskabet. Holdbarhed i mindst 5 dage.

Energiindhold pr. 100 g: 475 kcal fordelt på: Protein 9 g, fedt 27 g, kulhydrat 55 g. Kostfibre 8 g.

Edamamesalat med rødkål og feta

En fyldig salat bestående af edamame bønner, rødkål, forårsløg og feta. Salaten er velegnet som tilbehør til stegt kød, men kan også spises solo som frokostret eller et mellemmåltid. Lader du dressingen trække med rødkålen inden du tilsætter de øvrige ingredienser ”mørner” kålen en smule. Vil du have ”bid” i kålen, vendes det hele sammen på en gang og lige inden servering.

Tager jeg mine ernæringsbriller på er det er salat med sundhedsfordele specielt pga. edamame bønnerne, som er en rigtig god kilde til protein (ca. 38 %) og fiber og derudover indeholder de også jern, calcium, B-vitaminer, E-vitamin og folinsyre (specielt vigtig for proteinomsætningen). Samtidig indeholder edamame bønner flere essentielle fedtsyrer, ca. 18 % end andre bælgfrugter. Sidst men ikke mindst indeholder edamame bønner en række stoffer der er dokumenteret sundhedsfremmende og forebyggende ift en række livsstilssygdomme.

Er du på jagt efter andre opskrifter, der som denne, kan tilføre din krop en masse gode sager, kan det være at min kogebog "PROTEIN" er noget for dig. Den indeholder 80 opskrifter på hverdagsmad lige fra morgenmad, frokost, mellemmåltider og aftensmad til desserter. 

Edamamesalat med rødkål og feta

375 g rødkål, 1 tsk ahorn sirup, 1 spsk æbleeddike, 1½ spsk rapsolie, salt, 350 g pillede edamame bønner, 2 forårsløg, 100 g feta i tern 19 %.

Skær rødkål i så tynde strimler som muligt. Rør sirup og eddike sammen i en lille skål. Tilsæt olien i en tynd stråle under omrøring. Rør til dressingen samler sig. Smag til med salt. Vend kål og dressing sammen. Lad det gerne trække 10-15 minutter.

Vend derefter edamame bønner, renset og finsnittet forårsløg og feta i.

Energi pr. 100 g: 97 kcal fordelt på: Protein 7 g, fedt 5 g, kulhydrat 7 g. Kostfibre 3 g.