Krydret gulerodssuppe

Krydret gulerodssuppe

Gulerodssuppen er rigtig vinterret, som giver varmen helt ned i fødderne :-), da den er krydret med karry og spidskommen. Du kan gøre suppen mere fyldig ved at tilsætte enten ristede kikærter, rejer, bacontern eller fx ristet parmaskinke. Og lav eventuelt dobbelt portion og frys halvdelen ned, så er der nem mad til en anden dag.

 Tager jeg mine ernæringsbriller på, er der mange gode grunde til at spise gulerødder. Overordnet set har gulerødder en god mæthedsværdi, og så de med til at holde din hud smuk og sund.

 Gulerødder indeholder opløselige fibre, hvilket vil sige, at fibrene opløses i fordøjelsessystemet. Det betyder, at når du spiser en gulerod, binder den sig til en mængde vand i din mave, der svare til 15 gange dens egen vægt og derfor giver en god og lang mæthedsfornemmelse.

 Gulerødder indeholder også betacaroten, der er en antioxidant, som i leveren bliver omdannet til A-vitamin. A-vitamin er afgørende for dine øjne og huds sundhed. Forskere mener ligefrem, at A-vitamin kan være med til at forebygge hudens ældningsprocesser.

 Det mest optimale er blot at skrubbe/vaske gulerødder, da der sidder mange vitaminer, mineraler og fibre i skrællen. Gå derfor efter de fine og mest friske når du køber ind.

 

God fornøjelse

 

Krydret gulerodssuppe

2 personer

 

1 lille løg

6 mellemstore gulerødder

1 spsk. olivenolie

1 spsk. mild karry

Ca. 3/4 l hønsebouillon

1 tsk. st. spidskommen

½ dl fløde

Salt, peber

Tilbehør: 4 spsk yoghurt naturel, korianderblade

 

1: Sauter hakket løg og ituskårne gulerødder i olien i 4 min. Tilsæt karry og steg yderligere 1 min.

 2: Hæld bouillonen på og bring i kog. Dæmp varmen og lad det småkoge under låg til gulerødderne er godt møre, ca. 20 min.

 3: Blend eller foodprocess suppen til glat. Hæld den tilbage i gryden, tilsæt spidskommen og varm op. Tilsæt fløden og lad det småkoge et par minutter. Smag til med salt og peber og spæd evt. med lidt mere bouillon.

 4: Hæld suppen i forvarmede tallerkener. Kom yoghurt og korianderblader på toppen.

 Energiindhold pr. person: 266 kcal fordelt på: Protein 4,6 g, kulhydrat 16,8 g, fedt 19 g. Kostfibre 6,2 g.

Ærte-pesto

Ærte-pesto

Man kan efterhånden købe mange forskellige pestoen og det sker en sjælden gang jeg bliver fristet og køber én. Men ofte bliver jeg skuffet over smagen og fortryder mit køb. De få købe pestoer jeg med sikkerhed kan lide, er dem fra Løgismose, som kan købes i Netto.

 Her den anden dag havde jeg tid, til at eksperimenteres lidt og det bliv til denne dejlige milde ærte-pesto. Den kan bruges i en række forskellige sammenhænge. Fx som spread på knækbrød, dip til grønsagsstave og som tilbehør til stegt kylling, svinekød, lam og fisk. Modsat de fleste andre pestoer, har denne et pænt indhold af både protein og kostfibre fra ærter og mandler.

Er du i tvivl om, du kan bruge det hele inden for 5 dage som er ca. holdbarheden, kan du enten lave halv mængde eller fryse halvdelen ned.

Opbevar pestoen i køleskabet.

 

Ærte-pesto

(Ca. 650 g)

 300 g ærter fra frost

100 g mandler

50 g parmesanost

1 lille håndfuld persillekviste

1 stor håndfuld basilikumblade

Saften af 1 citron

Ca. 2 dl rapsolie

Salt, peber

 

1: Kom ærterne i en skål og hæld kogende vand over. Lad det trække 2-3 min. Hæld ærterne i et dørslag, så vandet kan dryppe fra.

 2: Kom ærter, mandler, ost, krydderurter, citronsaft og 2/3 af olien i en foodprocessor og kør 1½-2 minutter. Juster evt. med lidt mere olie og smag til med salt og peber.

 

Verdens bedste knækbrød

Verdens bedste knækbrød

Ja, jeg tør godt kalde denne opskrift for verdens bedste….for det er virkelig det bedste knækbrød jeg har smagt til dato. Desuden er det prøvesmagt og testet igen og igen af familie og venner og alle er bare vilde med det. Det er også blevet postet på bloggen i anden sammenhæng og med andet tilbehør/topping se fx her og her.

Opskriften er fra min kogebog ”Protein” og har du ikke allerede bogen, kommer opskriften her inkl. opskrift på topping.

Noget af det vigtigste er, at du sørger for, at knækbrødsdejen jævnes ud i et ganske tyndt lag og det vil sige max 2 mm tykt, derved opnå du et super sprødt og lækkert knækbrød. Er der dej til overs, fordi bradepande ikke kan rumme det hele i max 2 mm tykkelse, der er nemlig forskel på bradepande størrelse fra ovn til ovn, kan du efter den først gang bagning, spæde overskydende dej op med lidt mere vand og bage ca. ½ bradepande fuld mere. Dejen bliver nemlig tyk af at stå. 

Skulle knækbrødet mod forventning blive mørkt mod slutningen af bagetiden, kan der dækkes med bagepapir.

God fornøjelse

Verdens bedste knækbrød

 

Verdens bedste knækbrød

(En stor bradepande)

30 g hørfrø

60 g solsikkekerner

65 g sesamfrø

100 g lys quinoamel

½ dl olie, raps el. oliven

2 dl lunkent vand

½ spsk flagesalt

 

1: Opvarm ovnen til 175 grader.

2: Rør alle ingredienser til dejen sammen til en lind masse. Bred dejen ud i et max 2 mm tykt lag på en ovnplade beklædt med bagepapir.

3: Knus saltet let og strø det over. Bag knækbrødet på næstsidste rille i den varme ovn i ca. 35 min.

4: Tag det ud af ovnen, fjern bagepapiret og lad det afkøle på rist.

5: Skær knækbrødet i firkanter med en skarp bredbladet kniv. Opbevares i lufttæt beholder. Holdbarhed mindst 2 uger, men det vil hurtig få ben at gå på :-)

Energiindhold pr. 100 g: 276 kcal fordelt på: Protein 8 g, fedt 19 g, kulhydrat 20 g. Kostfibre 3 g.

 

 Topping, rækker til 8-10 hapsere:

2 spsk flødeost Pikant

1 spsk yoghurt naturel

Et nip gurkemeje

 

Pynt:

Tagetesblade

Skovsyrerblade

Eller andet spiseligt

1: Rør flødeost, yoghurt og gurkemeje sammen og fordel på knækbrødsstykkerne. Pynt med spiselige blomster som fx tagetes eller krydderurter.

Verdens bedste knækbrød
Verdens bedste knækbrød

 

 

Cupcakes med pølse og forårsløg

Cupcake med pølse og forårsløg

Foto: Martin Tanggaard

Her får du opskriften på nogle nemme og lækre cupcakes med pølse og forårsløg – eller æggemuffins om du vil. De er gode til morgenmad, madpakken eller som et mellemmåltid før eller efter træning. Opskriften stammer fra min kogebog PROTEIN og fyldet kan sagtens varieres. Forårsløgene kan fx erstattes med én finsnittet porre og den krydrede oksekødspølse kan erstattes med kogt skinke eller kylling. Det høje proteinindhold gør, at de mætter vildt godt.

God bagelyst.

 

Cupcakes med pølse og skinke

 4 store

 

120 g krydret oksekødspølse, fx fra Hanegal

2 forårsløg

1-2 cm rød chili (med eller uden kerner)

4 store muffinsforme, gerne silikone

1½ spsk skummetmælkspulver (eller rismel)

1 tsk fiber HUSK (den gule)

3 æg (M/L)

2 æggehvider

1/8 tsk salt

¼ tsk peber

 

1: Opvarm ovnen til 200 grader.

2: Skær pølsen i tynde skiver. Fjern top og bund på forårsløgene. Snit forårsløgene og chili fint. Fordel det hele i muffinsformene.

3: Pisk skummetmælkspulver, fiber HUSK, æg, hvider, salt og peber sammen og hæld over fyldet.

4: Sæt formene midt i den varme ovn og bag, til æggemassen er stivnet, 16-18 minutter afhængig af formens tykkelse.

Energiindhold pr. stk. 145 kcal fordelt på: Protein 20 g, fedt 7 g, kulhydrat 2 g. Kostfibre 1 g.

 

Her link til et par andre varianter af madmuffins:

Muffins med kylling og grønt

Proteinrige æggemuffins med tomat og kål

Blommegrød af Reine Claude uden tilsat sukker

Blommegrød uden tilsat sukker

Lige nu bugner det med blommer i haver, hos grønthandlere og i supermarkeder - bl.a. den grøn-gule Reine Claude. Smagen af denne lille, knasende blomme overgås, efter min mening, ikke af nogen anden blommesort. Den er sødmefuld og bare fantastisk. Jeg spiser dem oftest friske lige fra træet, men det sker også, at der bliver lavet en gang grød eller lidt marmelade af dem. Nedenfor finder du opskriften på en hurtig og simpel grød uden tilsat sukker. Grøden er sødet med Sukrin Gold, som er rig på smag a la rørsukker, og fattig på kalorier, dvs 8 kcal pr. 100 g. Sukrin hæver hverken blodsukker og insulin. Du kan købe det i helsekosten eller i supermarkedet.

Blommegrød af Reine Claude uden tilsat sukker

4 portioner

 

1 kg blommer fx Reine Claude

Kornene fra ½ vaniljestang

½ dl vand

Ca. 150 g Sukrin Gold (mængden vil variere alt efter blommesort, Reine Claude er ret sød og kræver mindre sukrin end andre blommer)

 

Tilbehør:

Yoghurt naturel, Cheasy naturel, skyr eller mælk

 

1: Udsten blommer. Skær blommerne i mindre stykker og kom dem i en gryde og tilsæt vaniljekorn.

2: Hæld vandet på og varm langsomt op under låg. Lad det småsimre til blommerne er møre – Reine Claude, ca. 20 min.

3: Rør Sukrin i og rør til det er opløst. Lad nu grøden småsimre uden låg i ca. 10 min. Smag om der skal tilsættes lidt mere sukker. I såfald skal det småkoge yderligere nogle minutter.

4: Tag gryden af varmen og afkøl grøden. Sæt den i køleskabet, hvis den ikke skal spises samme dag.

5: Server grøden med et skvat yoghurt naturel, Cheasy naturel, skyr eller mælk til.

Måske er du også interesseret i at se en opskrift på Marmelade uden sukker

Broccolisalat med blåbær og granatæble

Broccolisalat med blåbær og granatæble

Lige nu smovser vi i blåbær - og op til flere gange om dagen. Dvs. ovenpå morgenmaden, som snack i løbet af dagen og i salater i forbindelse med aftensmaden. Super skønt!

Vi er nemlig så heldige, at have blåbærbuske i haven og på en god og solrig sommer, kan vi plukke blåbær i mindst 6 uger. Det har dog været noget anderledes i år. Bærrene er modnet senere pga. den våde og halvkolde sommer og der har samtidig været færre af bær. Frost i det sene forår bevirkede desværre, at en del af bærrene gik til pga. kulde.

Men nu er de plukkeklar og det er med stor glæde, at vi kan se frem til egne blåbær nogle uger frem. Salaten her fik vi den anden aften. Den er simpel, smagfuld og fuld af sunde sager. Broccolien er dansk og smager fantastisk lige nu. Stokken er blot skrællet og snittet fint, den behøver ikke blancheres.

Rigtig god fornøjelse.

 

Broccolisalat med blåbær og granatæble

2 personer

 

1 broccoli, mellemstørrelse

2 forårsløg

Kernerne fra ½ granatæble

70 g blåbær

 

80 g skyr naturel

25 g mayonnaise, gerne Hellmanns

5 g dijonsennep, ca. 1 tsk

Salt, peber

 

1: Del broccoli i små mundrette buketter. Skræl stok og skær den i små fine tern. Blancher broccolibuketterne i vand ca. 1 min. De må endelig ikke få for meget, der skal være bid i dem. Kom broccoli i et dørslag og spul med koldt vand.

2: Rens forårsløgene og snit dem fint.

3: Kom broccolibuketter, broccolitern, forårsløg, granatæble og blåbær i en skål.

4: Rør en dressing af skyr, mayonnaise og sennep. Smag til med salt og peber og vend den med grønt og bær. Server straks.

Energiindhold pr. person 250 kcal fordelt på: Protein 16 g, fedt 12 g, kulhydrat 24 g. Kostfibre 8 g.

 

Hyldeblomstsaft uden sukker (sødet med stevia) 2,0

Hyldeblomstsaft uden raffineret sukker

Så blev årets første produktion af hyldeblomstsaft drikkeklar. I forhold til tidligere har jeg justeret en smule på opskriften og vil derfor gerne dele denne variant med dig. Blomsterne vil formentlig kunne plukkes en god uges tid endnu, så har du ikke allerede har været i gang, kan det nås endnu.

Denne opskrift er også uden raffineret sukker, men nu med vejledning til at søde med enten stevia eller kokossukker.

Stevia indeholder 0 kalorier og påvirker ikke blodsukkeret, men desværre har det en lakridsagtig bismag.  Jeg har dog erfaret, at hvis stevia, som her, er i kompagniskab med citron dæmpes bismagen ret meget. Personligt syntes jeg, at stevia fungerer ret godt i denne opskrift. Der findes en del stevia varianter på markedet, her foretrækker jeg ren stevia og det købes billigst på nettet.

Alternativt kan du bruge kokossukker. Kokossukker er naturligt og uraffineret og påvirker blodsukkeret i mindre grad end raffineret sukker. Samtidig søder det mere end almindeligt sukker, så sukkermængden vil derfor være væsentlig reduceret sammenlignet med en traditionel opskrift.

Her er heller ikke tilsat vin- eller citronsyre som man ser i mange traditionelle opskrifter, men i stedet lidt mere citron. Syrens funktion er, at give saften friskhed og modspild til det søde element og det klare citronerne fint alene. 

Raffineret sukker har en smagsforstærkende egenskab, det bliver her afhjulpet ved at tilsætte en større mængde hyldeblomster.

Tilbereder du mere saft, end du umiddelbart kan drikke, kan den fryses ned i rengjorte beholdere, som fx mælkekartoner, skyrbøtter eller isterningbakker.

20170621_143043.jpg

 

Hyldeblomstsaft uden raffineret sukker

Ca. 3 l

90 hyldeblomstkærme (ca. 1 kg)

3 l vand

7 g ren stevia pulver eller ¾ kg kokossukker

4 øko. citroner

 

1: Ryst blomsterne, så evt. blade, smådyr eller andet fjernes. Skylles ikke, da smagen vil forsvinde. Fjern de grove stilke.

2 : Bring vandet i kog tilsæt stevia og citroner skåret i mindre stykker og rør til stevia opløses (eller kokossukker). Hæld det kogende vand over hyldeblomsterne. Pres blomsterne godt ned i vandet.  Afkøl. Lad det derefter trække tildækket i køleskabet i 4 døgn. Rør i det én gang pr. dag.

3: Si saften fra gennem et rent klæde. Husk at presse blomsterklaserne let, så du får det hele med.

4: Hæld saften i rengjorte, skoldede glas eller beholdere.

5: Blandes i forholdet 1:5-6 stykker. Prøv dig frem. Bør drikkes iskold.

20170621_142823.jpg

Edamamesalat med quinoa og tomat

Edamamesalat med quinoa og tomat

De sidste dage har det langt om længe stået i solens tegn og det indbyder gerne til grill og salater her i huset. I går aftes fik vi denne dejlige edamamesalat med quinoa og tomat. Salaten er hurtig at tilberede og kan nemt ganges op til flere end 2 personer som angivet i opskriften nedenfor. Vi fik salaten sammen med grillede kalkunspyd, men den vil også være fin til kylling, fisk eller andet kød.

Edamamesalat med quinoa og tomat

2 personer

 

Det skal du bruge:

75 g quinoa (jeg brugte den røde)

3/4 spsk citronolie

150 g pillede edamame bønner (fra frost)

200 g cherry tomater

2 forårsløg

En lille håndfuld krydderurter (jeg brugte purløg, mynte og basilikum)

60 g frisk mozzarellaost

125 g blåbær

Salt, peber

 

Sådan gør du:

1: Skyl quinoa under rindende vand og kom quinoa i en gryde. Hæld dobbelt mængde vand på og bring i kog. Kog under låg i 8-10 minutter til mør, men så det har lidt bid. Kom quinoa i et dørslag og lad det dryppe godt af. Vend herefter med citronolie.

2: Kom edamamebønner i en skål og hæld kogende vand over. Lad det trække ca. 5 minutter. Hæld derefter vandet fra.

3: Skær tomaterne i halve. Rens og snit forårsløgene og hak krydderurterne. Pluk mozzarellaen i små stykker.

4: Kom blåbær og alle de øvrige ingredienser i en skål og vend forsigtigt sammen. Smag salaten til med salt og peber.

Energiindhold pr. person: 380 kcal fordelt på: Protein 23 g, fedt 14 g, kulhydrat 45 g. Kostfibre 10 g.

20170513_173215.jpg

 

Har du lyst til at prøve nogle af mine andre edamamesalater, som passer til årstiden, kan du finde dem her:

Salat med edamame bønner, quinoa og melon

Salat med edamame, vandmelon og feta

Salat med edamame bønner og rød spidskål

 

 

Proteinrig jordbær-smoothie

Proteinrig jordbær-smoothie

Proteinrig jordbær-smoothie

1 person

100 g jordbær

100 g Cheasy naturel 0,1 %

50 g skyr naturel

1 tsk ahorn sirup

1 knivspids vaniljepulver

½ tsk FiberHusk   

 

1: Kom jordbærrene i et dørslag. Skyl dem under den kolde hane og lad dem dryppe af.

2: Fjern blomst på jordbærrene og kom dem i en blender sammen med de øvrige ingredienser. Kør til glat. Server straks.

Energiindhold: 118 kcal fordelt på: Protein 10 g, fedt 1 g, kulhydrat 18 g. Kostfibre 2 g.

 

Cremet bønnedip

Bønner, her butter beans, betragtes af mange som kedelig og smagløs, men med få ingredienser kan de fx forvandles til en smagfuld, lækker og cremet dip. Desuden er bønner rige på kostfibre og proteiner og derfor meget mættende. Dippen er hurtig og nem at tilberede, men den kræver en blender eller foodprocessor. Brug den til dine grøntsagsstave, på brød eller som tilbehør til stegt kylling, svin eller okse.

 

Velbekomme.

 

Cremet bønnedip

 

1 ds butter beans (240 g)

80 g skyr

1 tsk salt

Ca. 1 tsk tørrede chili flager

1 spsk olivenolie

Citronsaft

 

1: Hæld bønnerne i et dørslag og skyl dem med koldt vand

2: Kom bønner, skyr, salt, chili og olie i en foodprocessor og kør til glat (eller pureer med blender)

3: Smag til med citronsaft og evt. mere chili

Energiindhold pr. 100 g 161 kcal fordelt på: Protein 11 g, fedt 4 g, kulhydrat 23 g. Kostfibre 7 g.

Snack med ærtepuré og varmrøget laks

Weekenden er lige om hjørnet og måske skal du have gæster eller blot forkæle dig selv og dine nærmeste.

Jeg deler derfor en super fin lille snack, som er nem at tilberede og som kan laves klar i rigtig god til, men saml først snacken lige før den skal spises :-) ellers bliver brødet nemlig blødt.

Ha´en skøn weekend!

 

Snack med ærtepuré og varmrøget laks

 

Ca. 16 hapsere

 

Ærtepuré:

150 g søde ærter (fra frost, optøet eller friske blancherede)

Ca. 1 spsk vand

1 spsk hvidløgsolie eller olivenolie

Salt, peber

 

100 g proteinholdigt knækbrød – se opskrift her

125 g varmrøget laks (af god kvalitet, ikke den billige fra Netto)

Dildkviste

Tørrede chiliflager (kan undlades)

 

1: Blend/pureer ærter, vand og olie. Smag til med salt og peber.

2: Bræk knækbrødet i mundrette stykker og laks i lige så mange stykker.

3: Anret ærtepuré, laks og dildkviste og knækbrødsstykkerne. Drys evt. lidt chili over. Server straks.

Energiindhold pr. 100 g: 240 kcal fordelt på: Protein 10 g, fedt 16 g, kulhydrater 15 g. Kostfibre 3 g.

20161026_140828.jpg

Protein bites

Protein bite er et godt mellemmåltid, til før eller efter træning eller når du er på farten.

Er sammensat af dadler, mandler, afskallede hampefrø, kakao og æggehvide.

Biten vil give dig energi (brandstof) til hjerne og muskler især fra dadlerne, som ud over den naturligt søde smag bidrager til værdifulde vitaminer og mineraler, men også til en stribe mikroskopiske plantestoffer, der stiver immunforsvaret af og hjælper kroppen med at holde efterårets forkølelser væk :-)

Mandler og hampefrø bidrager også til energi og samtidig en pæn mængde protein og kostfibre. Især hamp er en fremragende kilde til let fordøjeligt, glutenfrit protein af høj kvalitet. Hamp indeholder hele 34 g protein pr. 100 g. Hampprotein indeholder desuden relativ store mængder forgrenede aminosyrer der er vigtige for muskelstofskiftet.

De afskallede hampefrø kan også bruges i salater, ovenpå skyr, yoghurt eller andet mælkeprodukt og kan købes i større supermarkeder fx Meny og i Helsekostbutikker.

Sidst men ikke mindst, protein bite smager godt og er ret hurtige at lave.

God fornøjelse!

Protein bites

9 stk

 

225 g dadler

125 g mandler

50 g afskallede hampefrø

20 g kakao

1 æggehvide

 

1: Kør de tre første ingredienser i en foodprocessor til finhakket.

2: Kom den hakkede blanding i en skål og sigt kakao over.

3: Tilsæt æggehvide og ælt det hele sammen med klør fem.

4: Form til 9 bites.

5: Opbevares på køl i lufttæt beholder.

Energiindhold pr. 100 g: 719 kcal fordelt på protein 28 g, fedt 37 g, kulhydrat 67 g. Kostfibre 22 g.


Rødkålssalat med yoghurt-tahin dressing

Her en herlig velsmagende salat, hvor der i dressingen indgår den mellemøstlige sesampasta tahin. Tahin kan nemlig bruges til andet en humus.

Salaten bliver bedst med sød appelsin og søde granatæblekerner. Så det bør du gå efter. Alternativt kan du smage dressingen til med lidt ahorn sirup.

Tager jeg mine ernæringsbriller på, bør du spises rødkål så ofte du orker det i sæsonen. Den røde kål er fyldt med antioxidanter og indeholder pæne mængder af B- og C-vitaminer samt kalium.

Rødkål skal især fremhæves for sin evne til at beskytte mod brystkræft – muligvis i kraft af et stort indhold af kålens bitterstof, glucosinolat. En undersøgelse har påvist, at kvinder, der spiser meget rødkål, har 50-pct. nedsat risiko for at få brystkræft i forhold til kvinder, der ikke spiser kålen. De plantestoffer, der opstår, når bitterstofferne i kålen nedbrydes i kroppen, menes at hindre kræftceller i at dele sig.

Rødkålssalat med yoghurt-tahin dressing

2 personer

400 g rødkål

1 dl yoghurt naturel

1½ spsk tahin (sesampasta)

1 fed finhakket hvidløg (kan undlades)

3/4 spsk citronsaft

Salt, peber

1 stor sød appelsin

1 granatæble (de lyse er sødere end de helt røde)

En lille håndfuld brøndkarse

 

1:Skær rødkål i meget tynde strimler og kom i en skål.

2: Kom yoghurt i en mindre skål og tilsæt tahin lidt efter lidt under omrøring. Smag til med hvidløg, citron, salt og peber og vend med rødkål. Fordel blandingen på et fad.

3: Skær appelsin i mindre stykker og tag kernerne ud af granatæblet og fordel over rødkål. Pynt med brøndkarse.

Energiindhold pr. person 249 kcal fordelt på: 9 g protein, 9 g fedt, 38 g kulhydrater. Kostfibre 7 g.

Energibar med kakao og nødder

Er du på udkig efter et sundere mellemmåltid eller snack før træning, så har jeg et godt bud her.

Energibaren smager fantastisk og udover brændstof giver den dig gode proteiner som stabiliserer dit blodsukker og sunde omega 3 fedtsyrer din hjerne vil elske.

Det tager ca. 3 minutter at bikse ”dejen” sammen. Er du meget utålmodig kan den straks skæres i mindre stykker, men bidderne bliver pænere hvis du lader ”dejen” hvile 30 minutter i fryseren inden den skæres ud.

Energibar med kakao og nødder

Ca. 18 stk

220 g tørrede dadler uden sten

80 g mandler

80 g valnødder

50 g kakao

1 æggehvide

 

1: Kom dadler, mandler og valnødder i en foodprocessor og kør det er hakket mellemfint eller hak det hele med en skarp bred kniv.

2: Kom den hakkede masse i en skål og bland kakao i. Tilsæt æggehvide og ælt sammen til en sammenhængende ”dej”.

3: Tryk dejen ud i en aflang form beklædt med bagepapir ca. 8 x 26 cm. Sæt formen i fryseren i 30 minutter.

4: Skær ud i passende stykker. Opbevar dem i lufttæt beholder i køleskabet.

Energiindhold pr. 100 g 405 kcal fordelt på 10 g protein, 20 g fedt, 50 g kulhydrat. Kostfibre 8 g.

 

 

 

Smoothie med jordbær, banan og hampefrø

Inden jeg går på sommerferie og holder pause fra bloggen i et par uger, vil jeg dele denne smoothie opskrift med jer.

Den kan drikkes i forbindelse med et mellemmåltid eller være en del af din morgenmad. Den smager af sol og sommer og indeholder friske danske jordbær, banan, A38, isterninger, vaniljepulver og afskallede hampefrø (sidstnævnte kan erstattes med samme mængde mandler).

Jeg er fan af hampefrø, både fordi jeg kan lide den nøddeagtige smag og fordi de indeholder hele 30 g protein pr. 100 g. De rummer alle de essentielle aminosyrer (= proteiner) vi ikke selv kan danne, hvilket er ret usædvanligt for et vegetabilsk produkt. Derudover indeholder de en pæn mængde sunde fedtsyrer og har et ok indhold af kostfibre. De er købt i det lokale supermarked ”Meny”, men jeg vil tro de også kan købes i helsekost forretninger. Fra tid til anden bliver de også drysset på min morgen skyr.

Rigtig god sommer.

Smoothie med jordbær, banan og hampefrø

2 glas

 150 g friske danske jordbær

½ banan (50 g)

2½ dl A38 1,5 %

5 isterninger

Vaniljepulver

10 g afskallede hampefrø (eller tilsvarende mængde mandler)

Evt. flydende stevia til at søde med

 

1: Kom de seks første ingredienser i et blenderglas eller foodprocessor og kør til glat. Smag evt. til med lidt stevia. Nydes straks.

 

Energiindhold pr. glas: 259 kcal fordelt på: Protein 11 g, fedt 11 g, kulhydrat 29 g. Kostfibre 5 g.





Dadelkugler

Lysten til en kop te og lidt sødt opstod på denne kedelige kolde og regnfulde tirsdag.

Det blev til disse nemme og hurtige dadelkugler - bestående af dadler, usødet kakao, valnødder, skyr, vaniljepulver og salt – ingredienser som jeg altid har på ”lager” i mit køkken. 

Dadelkugler

Ca. 18 stk.

 300 g soltørrede dadler uden sten

40 g usødet kakao + lidt mere til at rulle i

60 g valnødder

80 g skyr

2 spsk kokosmel

½ tsk vaniljepulver

Ét nip salt

1: Kom alle ingredienserne i en foodprocessor. Kør til det samler sig til en mellemfin masse.

2: Tril til kugler og rul dem i et tyndt lag kakao.

3: Opbevares i lufttæt beholder i køleskabet. Holder sig frisk 4-5 dage.

Energiindhold pr. stk. 94 kcal fordelt på: Protein 2 g, fedt 3 g, kulhydrat 15 g. Kostfibre 2 g.

 Energiindhold pr. 100 g 343 kcal fordelt på: Protein 7 g, fedt 12 g, kulhydrat 56 g. Kostfibre 7 g.

A la kransekage

Jeg har haft en meget travl december. Tror januar bliver mindre hektisk, og dermed mere tid til bloggen :-)

Dejlige juledage med familien fra nær og fjern er nu overstået og jeg ser frem til at holde Nytårsaften med gode venner i Århus. I den forbindelse har jeg eksperimenteret lidt med et sundt alternativ til den traditionelle kransekage. Jeg er kommet frem til en lille lækker sag, som smager himmelsk. Kagen kan selvfølgelig også nydes på andre tidspunkter end Nytårsaften. Jeg har taget udgangspunkt i en opskrift fra min kogebog PROTEIN – hvor jeg har fjernet chili og tilføjet chokolade derudover indeholder den mandler, æggehvide, dadler og vaniljepulver.

Godt nytår!!!!

A la kransekage

( 10 stykker)

100 g mandler, 180 g tørrede dadler uden sten, ½ æggehvide, ½ tsk vaniljepulver. Endvidere: 30 g mørk chokolade 70 %, fx Nellie Dellies der er søde med stevia.

Kør Mandler og dadler i en foodprocessor, til de er grofthakkede. Tilsæt æggehvide og vanilje og kør yderligere 30 sekunder.

Tryk massen ud i en form ca. 6 x 20 cm, beklædt med bagepapir. Sæt formen koldt et par timer. Skæres derefter ud i mindre stykker.

Hak chokoladen og smelt den over vandbad. Kom den smeltede chokolade i en frysepose og klip et lille hul i det ene hjørne. Pynt nu ”kransekage” stykkerne med den smeltede chokolade. Opbevares køling.

Energiindhold pr. stk 129 kcal fordelt på: Protein 3 g, fedt 5 g, kulhydrat 20 g. Kostfibre 2 g.




Grød af skyr og hytteost

En lidt julet proteinholdig ”grød”. God som et mellemmåltid eller en hverdags dessert.

Glædelig jul!

Grød af skyr og hytteost

1 person

 150 g skyr, 50 g hytteost 1,5 %, 5 g hakkede mandler, 1/8-1/4 tsk vaniljepulver, 2 dråber stevia. Jordbærsovs: 100 g frosne jordbær, ca. 1 tsk ahorn sirup.

Rør skyr, hytteost, mandler, vaniljepulver og stevia sammen.

Jordbærsovs: Giv jordbær et opkog, ca. 3 minutter. Mos dem let. Smag til med ahorn sirup.

Energiindhold pr. portion 203 kcal fordelt på: Protein 24 g, fedt 4 g, kulhydrat 19 g. Kostfibre 2 g.

Protein-bar

En protein-bar med et naturligt indhold af protein fra æggehvide og afskallede hampefrø. God som et mellemmåltid, til efter træning eller når du er på farten.

Protein-baren vil tilføre din krop de essentielle aminosyrer (=proteiner) du ikke selv kan danne, hvilket de afskallede hampefrø i høj grad bidrager til. Du kan læse lidt mere om hampefrø i forbindelse med opskriften "Protein-smoothie" her.

Energi til hjerne og muskler får du fra dadlerne, som ud over den naturligt søde smag bidrager til værdifulde vitaminer og mineraler, men også til en stribe mikroskopiske plantestoffer, der stiver immunforsvaret af og hjælper kroppen med at holde vinterens forkølelser væk :-)

Protein-bar

100 g mandler, 140 g dadler, ½ tsk vaniljepulver, 1 æggehvide, 40 g afskallede hampefrø, ca. ½ spsk kakao.

Kør mandler og dadler i en foodprocessor til grofthakket. Tilsæt vanilje, æggehvide og hampefrø og kør yderligere i 20 sek. Form massen til en firkant ca. 1½ cm høj. Sæt den evt. i køleskabet 1-2 timer. Skær i aflange stave, som vendes i lidt kakao. Opbevares i køleskabet. 

Energiindhold pr. 100 g: 600 kcal fordelt på: Protein 23 g, fedt 30 g, kulhydrat 60 g. Kostfibre 10 g.

Protein-smoothie

Smoothien indeholder kun naturlig protein i form af hamp og mælkeprotein.

Hamp forbindes ofte med en produktion af cannabis, men der findes forskellige arter af hamp og kun én af dem anvendes til cannabisproduktion.

Den plante der anvendes til hampfrøolie og hampprotein, indeholder ikke euforiserendestoffer i nævneværdig grad, men er derimod spængtfyldt med et naturligt indhold af protein, kostfibre samt omega -3, -6 og -9 fedtsyrer.  

I denne smoothie har jeg brugt afskallede hampefrø som indeholder 41 g fedt pr. 100 g hvoraf kun 4 g er mættede fedtsyrer. Proteinindholdet er 30 g pr. 100 g, hvor alle de essentielle aminosyrer (dem vi ikke selv kan danne) er repræsenteret. Hvilket er ret usædvanligt når der er tale om en vegetabilsk råvare. Hampefrø er altså er næringsrig fødevare og dermed et godt supplement til den daglige kost, hvis man er vegetar, har en kødløs dag eller er småtspisende. Smagen er mild og nøddeagtig. Brug de afskallede hampefrø i salater, i supper og i bagværk. Kan købes i større supermarkeder (fx SuperBest) eller i helsekostbutikker. 

 

Protein-smoothie

1 person

2 frosne spinat kugler, ½ tsk st. kanel, 1 mellemstor banan, 30 g afskallede hampefrø (2 store spiseskefulde), 2 dl mini mælk.

Kom det hele i en blender og kør til glat. Nydes straks.

Energiindhold pr. person: 220 kcal fordelt på: Protein 12 g, fedt 13 g, kulhydrat 14 g. Kostfibre 4 g.