Tomatchutney

Søndag var en herlig dag på flere fronter: Det var sol og sommer, det var dagen hvor jeg igen skulle spise mere varieret, og dagen hvor badevægten skulle afsløre, hvor meget jeg havde smidt af væske, affaldsstoffer og fedt efter 5 dage med ekstrem proteinholdig mad. Det viste sig, at jeg er blevet 2,3 kg lettere og mangler nu kun ½ kg for at nå min normalvægt. Fantastisk!

I forbindelse med min ferie og en hel håndfuld sommerfester, har jeg spist både mere og meget anderledes end jeg plejer og samtidig nærmest ikke trænet. Tilsammen havde det resulteret i næsten 3 kg mere på sidebenene. 

Jeg er nu tilbage på sporet. Spiser stadig proteiner til alle mine måltider, men nu sammen med en masse langsomme kulhydrater og en moderat mængde sunde fedtstoffer. Træningen er genoptaget og min vægt vil formentlig ret hurtig blive normaliseret.

Mangler du inspiration til at få trimmet kroppen efter sommerferien er der hjælp at hente i min kogebog ”PROTEIN”. Bogen giver også anvisninger til og opskrifter på, hvordan du skal spise dig til en stabil vægt.

Og så lige er dejlig opskrift……..

Vi har to små væg-drivhuse på bagsiden af vores garage. Her vokser der tomater, agurker og chilier og produktionen har været så overvældende, at det har været os umuligt - og er det stadig - at følge med til at spise det hele i frisk form. Jeg har derfor adskillige gange bl.a. lavet denne fantastiske tomatchutney. Den har en super skøn smag og kan bruges i mange sammenhænge og er en god måde at få udnyttet en evt. overproduktion af tomater på. Er du ikke ”tomatavler” kan du formentlig finde dem i supermarkedet til fornuftige priser, nu hvor der er mange af dem.   

Chutneyen er sødet med ahorn sirup. Ahorn sirup har et lavere glykæmisk indeks end almindeligt hvidt sukker og er derfor at foretrække, fordi det så ikke påvirker blodsukkeret i samme grad.

Tilbered evt. større portioner af chutneyen og fryse den ned i mindre portioner. Den kan så tages op efter behov og på den måde har du have chutney langt ind i efteråret eller måske endda henover vinteren.

Chutneyens styrke kan justeres på antal af chilier/chili varianter og om de tilsættes hele eller flækkede.

Vi bruger chutneyen til både stegt og grillet kød/fjerkræ samt til varmrøget laks.

Tomatchutney

Ca. 8 dl

2 spsk olivenolie

2 tsk hel kommen

2-4 hele friske grønne chili

2-4 hele friske røde chili

10 cm finthakket frisk ingefær

20 store fed hakket hvidløg

½ spsk groft salt

2 kg fuldmodne røde tomater skåret i grove stykker

20 soltørrede abrikoser uden sten skåret i strimler

200 g ahorn sirup

Æbleeddike eller citronsaft

1: Opvarm olien i en tykbundet gryde ved middelvarme. Steg kommen nogle få sekunder, men pas på de ikke brænder på. Tilsæt hele chili og rør (ønsker du er mere krydret udgave skal du flække en eller flere af dem).

2: Tilsæt ingefær og hvidløg og steg under omrøring i ca. 10 sekunder. Kom tomater, abrikoser, salt og ahorn sirup i. Lad det hele småkoge uden låg for svag varme til væsken er fordampet, ca. 2 timer. Rør nu og da.

3: Smag chutneyen til med æbleeddike og salt.  Hæld på skoldede glas og luk til.

Holdbarhed: Uåbnet 1 mdr. i køleskab. Efter åbning ca. 1 uge i køleskab. Fryseegnet.

Energiindhold pr. 100 g: 92 kcal fordelt på: Protein 1 g, fedt 2 g, kulhydrat 18 g. Kostfibre 2 g.