Hyldeblomstdrik uden sukker (sødet med stevia)

Min hyld er langt og længe begyndt at blomstre og jeg har lavet den første omgang hyldeblomstsaft.  Pga den kolde sommer, er det senere end jeg plejer, men nu er produktionen i gang og de næste blomster skal plukkes i morgen.

Det færdige koncentrat bliver hældt på rene plastikflasker og lagt i fryseren. Så kan det tages op efter behov og fortyndes til en herlig læskende drik på varme dage – som langt og længe ser ud til at komme nu :-)

Er du ikke så heldig at have en hyld i baghaven, kan de findes i levende hegn, ved marker, i skovkanter, i parker, i nærheden af badestrande og på engarealer. Du bør holde dig fra dem der står langs trafikerede veje, så er du sikker på der ikke er bilos med, når du drikker saften. Hyldeblomsterne kan som regel plukkes frem til midt i juli.

I de fleste opskrifter på hyldeblomstsaft skal der tilsættes en masse sukker. I min variant har jeg sødet med ren stevia. Stevia påvirker ikke dit blodsukker og indeholder ingen tomme kalorier som almindelig hvidt sukker og rørsukker gør. Stevia smagen er ret neutral, da den går godt i spænd med citron og vinsyre og dermed nærmest flader helt ud.

Jeg ribber som regel ikke hele hylden for blomster, da jeg senere gerne vil producere hyldebærsaft. Blomsterne bliver efter afblomstringen til bær, først grønne og sidenhen sorte. Af de sorte bær kan der produceres hyldebærsaft som nydes varm. Drikken er smækfuld af c-vitaminer og gør godt for krop og sjæl efterår og vinter. Se opskrift på hyldebærsaft uden sukker her.

Se også opskrift på Hyldeblomstsaft 2,0 (uden raffineret sukker) ved at klikke her

Hyldeblomstsaft uden sukker (sødet med stevia)

Ca. 3 l koncentreret saft

900 g hyldeblomstklaser uden tykke stilke

3 økologiske citroner

60 g vinsyre eller citronsyre

8 g stevia ren pulver (købt på nettet, men vil mene det også kan købes i helsekosten)

3 l kogende vand.

 

1: Ryst hyldeblomstklaserne grundigt for eventuelle smådyr. Skyl citronerne og skær dem i grove stykker.

2: Kom blomster, citron, citronsyre og stevia i en stor gryde. Hæld kogende vand på. Afkøl. Sæt gryden i køleskabet i 2-3 døgn. Rør hver dag et par gange i gryden.

Si derefter saften gennem et rent klæde (fx viskestykke). Undgå at presse blomsterne for meget. Hæld saften på rene skoldede glas eller plastikflasker.

Blandes i forholdet 1:5

Holdbarhed:

For længere holdbarhed bør glas skylles med atamon. Plastikflasker kan fryses. Sørg for ikke at fylde plastikflasken helt op, da saften udvider sig i forbindelse med nedfrysningen.

DSCN1757.JPG