Hyldebærsaft uden sukker (stevia sødet)

Varm hyldebærsaft er den perfekte drik på kolde efterårsdage, da den både giver dig varmen  og samtidig styrker dit immunforsvar. Hyldebær er nemlig smækfyldt med C-vitaminer. Jeg er heldig at have en busk i haven, men hyld vokser vildt mange steder og det er nu den skal plukkes.

Hyldebær er kun spiselige, når de er blevet kogt i mindst 20 minutter. Spis derfor aldrig rå hyldebær. Brug dem ikke til smoothies og høst heller ikke de grønne, umodne hyldebær til en slags syltede, nordiske kapers. Grønne hyldebær indeholder stoffer der kan udvikle giftigt cyanid også kaldet blåsyre. Giftstofferne fjernes helt efter kogning i mindst 20 minutter.

Det kan godt betale sig at lave store mængder af den gode saft, så man har til vinteren også. Jeg køber vand på flaske (KUN fordi jeg bruger de rene flaskerne til at fryse saften ned i) - og bruger vandet til at koge saften på. Når saften er blevet kold fylder jeg den på flaskerne, men undlader at fylde helt op, da væsken udvider sig ved indfrysningen. Så har jeg saft til det meste af vinteren. Se her min version af hyldebærsaft som jeg har sødet med stevia.

Sukkerfri hyldebærsaft (stevia sødet)

1-1½ l koncentreret saft

2 æbler (gerne søde), 1 usprøjtet citron, 500 g hyldebær uden grove stilke, 1 g ren stevia pulver, 1 l vand.

Skær æbler og citron i grove stykker og kog i en stor gryde. Skyl hyldebær og læg dem i gryden. Tilsæt stevia og vand. Bring i kog. Dæmp derefter varmen og lad det småkoge i mindst 20 minutter under låg. Sluk for pladen og lad det trække i 30 minutter.

Si saften gennem et klæde i et dørslag eller i en saftpresser. Afkøl. Fyld den kolde saft på rene flasker. Læg dem i fryseren og tag op efter behov. Saften fortyndes ca. 1:2.