Quinoasalat med persillerødder og blåbær

En frisk sensommersalat som indeholder gul quinoa, persillerødder, blåbær og salatblade = et godt boost til din sundhed. Specielt vil jeg fremhæve quinoa og blåbær fordi:

Quinoafrø er sundere for dit hjerte end selv de bedste fuldkorn. Modsat korn som bulgur og brune ris indeholder quinoa en del hjertesundt fedt - både enkeltumættet fedt og omega-3-fedtsyrer, der booster blodets indhold af det gode HDL-kolesterol. Frøene er desuden rige på vandopløselige fibre, som sænker mængden af det skadelige LDL-kolesterol i blodet. Quinoa adskiller sig fra hvede og rug ved at have et højt proteinindhold og en unik aminosyre sammensætning. Proteinindholdet i quinoa kan være op til 22 % afhængig af sorten.  Quinoas helt store trumf er dog indholdet af antioxidanter, som sørger for at holde dine blodkar  sunde og  beskytter dig derfor mod åreforkalkning og blodpropper. Endelig påvirker quinoa dit blodsukker i langt mindre grad end andre korn. Årsagen er kombinationen af fibre, fedt og ikke mindst proteiner i høj kvalitet, som får blodsukkeret til at stige langsommere.

De små blå bær er en af de kraftigste antioxidanter der findes. De modvirker inflammation (betændelses tilstand) i kroppen og har en beskyttende effekt på hjernecellerne. Studier har vist at de forebygger hjertekarsygdomme og kan sænke blodtrykket. De beskytter mod aldring og medvirker til at bevare synet når du bliver gammel.

Salaten passer godt til kylling eller svinekød.

Quinoasalat med persillerødder og blåbær

4 personer

3/4 kg persillerødder, 2 spsk olivenolie + ½, salt, peber, 1½ dl gul quinoa, 250 g blåbær, 100 g blandede salatblade, saften fra ½ citron, salt, peber.

Opvarm ovnen til 220 grader. Skræl persillerødderne og skær dem i tynde stave. Vend dem med 2 spsk olie på en plade med bagepapir. Bages midt i den varme ovn i 15-20 minutter til møre, men så de stadig har bid.

Skyl quinoa under den kolde hane. Kom quinoa i en gryde og hæld dobbelt mængde vand på. Bring vandet i kog. Dæmp varmen og lad det småkoge under låg i 10-12 min. Tjek om quinoa er mør efter 10 min. Hæld vandet fra og lad quinoa dryppe godt af. Vend persillerødder, quinoa, blåbær og salatblade brudt i mindre stykker sammen. Dryp resten af olien og citronsaft over. Krydr med salt og peber.

Energi indhold pr. person: 264 kcal fordelt på: Protein 7 g, fedt 11 g, kulhydrat 39 g. Kostfibre 10 g.