Æbletærte uden tilsat sukker (glutenfri)

Æbletærte.jpg

Foto: Martin Tanggaard

Efteråret er over os og der er dejlige danske æbler overalt. Og de er helt vild lækre, saftige og mere  sødmefyldte end normalt. Det skyldes vores dejlige varme og solrige sommer. Nyd dem som de er, i bagværk, i gryderetter, desserter eller fx kogt til mos til ovenpå skyr eller yoghurt. Æblernes sødme i år gør, at man nemt kan spare eller i nogle tilfælde helt undlade sukkeret.

Opskriften nedenfor er fra min kogebog PROTEIN og den er uden tilsat sukker, men i stedet sødet med tørrede frugter. Det er en frisk rå æbletærte uden mel, det vil sige, en tærte som både er glutenfri og som ikke skal en tur i ovnen.

Tænker du ikke i kalorier eller skal det være lidt festligt, kan du servere en federe creme fraiche end angivet eller flødeskum til.

Bliver der noget tilovers kan det sagtens gemmes i køleskabet et par dage. Dog bliver bunden blød af at stå og æblerne lidt mørkere, men smagen holder maks!

 God fornøjelse 

 

Æbletærte uden tilsat sukker (glutenfri)

8 personer

 

125 g mandler

75 g valnødder

80 g tørrede abrikoser

½ tsk vaniljepulver

1 æggehvide

4 syrlige æbler

1 spsk st. kanel uden top

1 dl rosiner

½ spsk citronsaft

 Tilbehør: 200 g creme fraiche 5 %

 

1: Kom mandler, valnødder og abrikoser i en foodprocessor (el. hurtig hakker) og kør, til det er grofthakket. Tilsæt vanilje og æggehvide og kør i yderligere ca. 20 sekunder.

 2: tryk nøddemassen ud i bunden og lidt op af siderne i en springform beklædt med bagepapir, ca. 16 cm i dia. Stil den på køl i ½ time.

 3: Skyl æblerne, skær dem i kvarte og fjern kernehusene. Kør æbler, kanel, rosiner og citronsaft i en foodprocessor, til det er grofthakket. Brug pulsknappen. Eller riv æblerne på et rivejern og hak rosinerne og bland med kanel og citronsaft. Fordel fyldet ovenpå nøddebunden og server straks.

 Energiindhold pr. person: 229 kcal fordelt på: Protein 7 g, fedt 14 g, kulhydrat 23 g. Kostfibre 4 g.

Ser flere lækre opskrifter med æbler ved at klikke nedenfor:

Bagte æbler med skyr-vaniljecreme

Kanelbagte æbler med skyr-is

A la kransekage

A la kransekage

Jeg har haft en travl, men dejlig december. Tror januar bliver mindre hektisk, og dermed mere tid til bloggen :-)

Dejlige juledage med familien fra nær og fjern er nu overstået og jeg ser frem til at holde Nytår med gode venner fra Århus.

For nogle år siden udviklede jeg et alternativ til den traditionelle kransekage, som jeg har lyst til at dele igen. Smagen er suveræn og kan selvfølgelig også nydes på andre tidspunkter end Nytårsaften.

Godt nytår!!!!

 

A la kransekage

(Ca. 10 stykker)

 

100 g mandler, 180 g tørrede dadler uden sten, ½ æggehvide, ½ tsk vaniljepulver. Endvidere: 30 g mørk chokolade 70 %, fx Nellie Dellies der er søde med stevia.

Kør Mandler og dadler i en foodprocessor, til de er grofthakkede. Tilsæt æggehvide og vanilje og kør yderligere 30 sekunder.

Tryk massen ud i en form ca. 6 x 20 cm, beklædt med bagepapir. Sæt formen koldt et par timer. Skæres derefter ud i mindre stykker.

Hak chokoladen og smelt den over vandbad. Kom den smeltede chokolade i en frysepose og klip et lille hul i det ene hjørne. Pynt nu ”kransekage” stykkerne med den smeltede chokolade. Opbevares køling.

Energiindhold pr. stk 129 kcal fordelt på: Protein 3 g, fedt 5 g, kulhydrat 20 g. Kostfibre 2 g.

 

 

Dadelkugler

Dadelkugler

Jeg vil lige dele opskriften på disse dadelkugler, som altid gør lykke hos os i julen. De er lidt anderledes end andre dadelkugler, da de indeholder skyr og dermed har et pænt indhold af protein. Samtidig er de fyldige og søde - men uden tilsat sukker og et sundere alternativ til almindeligt julekonfekt. Sidst men ikke mindst, så er de drøn hurtige at producere.

Håber du får en fantastisk jul. 

Dadelkugler

Ca. 18 stk.

 

300 g soltørrede dadler uden sten

40 g usødet kakao + lidt mere til at rulle i

60 g valnødder

80 g skyr

2 spsk kokosmel

½ tsk vaniljepulver

Ét nip salt

 

1: Kom alle ingredienserne i en foodprocessor. Kør til det samler sig til en mellemfin masse.

2: Tril til kugler og rul dem i et tyndt lag kakao.

3: Opbevares i lufttæt beholder i køleskabet. Holder sig frisk 4-5 dage.

Energiindhold pr. stk. 94 kcal fordelt på: Protein 2 g, fedt 3 g, kulhydrat 15 g. Kostfibre 2 g.

 

Energiindhold pr. 100 g 343 kcal fordelt på: Protein 7 g, fedt 12 g, kulhydrat 56 g. Kostfibre 7 g.

Appelsin-nøddekage (glutenfri)

appelsin-nøddekage

Håber du nyder december uden for meget stress og jag og måske har tid til at bage denne smagfulde og ret julede kage, som jeg lige har fundet i min gemmer. Kagen indeholder ingredienser som appelsiner, mandler, hasselnødder, dadler og kanel, som jeg alle forbinder med jul og december.

At den så oven i købet har et pænt indhold af både protein, sunde fedtsyre og kostfibre er jo en fantastisk side gevinst.

Den holder sig nemt frisk nogle dage i køleskabet. Nyd den med skyr, creme fraiche eller ahorn sirup til.

 

Appelsin-nøddekage (glutenfri)

10 pers.

 

2 økologiske appelsiner

200 g mandler

50 g hasselnødder + lidt hakkede til pynt

225 g friske dadler uden sten

6 æg

1 tsk st. kanel

1 tsk vaniljepulver

2 tsk bagepulver

 

1: Vask appelsinerne. Kog dem derefter i vand til meget møre, ca. 1½ time. Afkøl.

2: Opvarm ovnen til 190 grader. Skær appelsinerne i kvarte og fjern sten. Pureer appelsinerne inkl. skrællen.

3: Kør mandler, hasselnødder og dadler i foodprocessor til grofthakket. Tilsæt æg, kanel, vanilje og bagepulver og kør 1 minut. Tilsæt appelsinpureen og kør yderligere 1 minut.

4: Hæld dejen i en springform (24 cm i dia) beklædt med bagepapir. Bag kagen på 2. nederste rille i den varme ovn, 35-40 minutter.

Energiindhold pr. stk: 282 kcal fordelt på: 10 g protein, 15 g fedt, 30 g kulhydrat. Kostfibre: 4 g.

 

Vanilje-småkager (glutenfri)

Vanilje-småkager (glutenfri)

Som noget helt ekstraordinært her på bloggen lander der en småkageopskrift som både indeholder sukker og smør. 99 % af de øvrige opskrifter er sundere alternativer til det traditionelle, som vi alle bør spise i begrænsede mængder.

Opskriften deles fordi den er hammer god og fordi det kun er jul en gang om året. Ingen jul uden lidt juleknas, det skal der bare være plads til. Samtidig giver dig nogle tips til, hvordan du kommer igennem december uden det kommer til at påvirke din vægt :-)

Det sidste først:

  • Begræns konfekt, juleknas og småkager. Lav kun en ¼ af hvad du plejer og lav det først så tæt på jul som overhovedet muligt. Lav aftaler med dig selv om kun at spise et-to stykker og nyd dem i fulde drag.
  • Lav en plan for hver uge. Julefrokosten kan være dagen, hvor du spiser noget af det  ”usunde”, det kan du tillade dig, hvis du spiser sundt alle de andre dage og samtidig spiser lidt mindre end du plejer.
  • Lad grøntsager fylde halvdelen af din tallerken, magert protein ¼, kulhydrat ¼ og én skefuld sovs.
  • Brug fridagene til ekstra motion, så kan du bedre slippe af sted med flere usunde sager.
  • Begræns det allermest fede.
  •  Drik rigeligt vand inden måltiderne, det fylder og du vil hurtigere føle dig mæt.
  • Hvis du alligevel ikke kan smage forskel, så drik sodavand uden kalorier.
  • Spar på alkohol det er ekstra kalorier og alkohol nedsætter din forbrænding.

Og så til kagerne og opskriften:

De er super nemme at lave, smager skønt af mandler og vanilje og er samtidig dejlig sprøde. De er et godt alternativ til almindelige vaniljekranse, som kan være ret tidskrævende at lave. I opskriften bruger jeg boghvedemel, dvs, at kagerne er glutenfri, men har du ingen problemer med gluten, kan du sagtens bage dem med hvedemel. De bør opbevares i lufttæt beholder. Her kan de nemt holde sig friske og sprøde i op til 4 uger.

Vanilje-småkager (glutenfri)

Ca. 80 stk

 

Kornene fra to vaniljestænger

250 g sukker

200 g mandler

500 g boghvedemel

350 g koldt smør

1 stort letpisket æg

 

1: Bland vaniljekorn og sukker.

2: Hak mandlerne fint – evt. i foodprocessor, men ikke til mel

3: Bland hakkede mandler, mel og vaniljesukker. Hak smørret i og smuldr det til en grynet masse. Saml dejen med ægget og ælt til smidig dej. Virker den lidt tør, så tilsæt 1-2 spsk vand – en spsk ad gangen.

4: Form dejen til aflange pølser ca. 4 cm i dia. Pak dem ind i køkkenfilm og lad dem hvile 2-3 timer i køleskabet.

5: Opvarm ovnen til 200 grader. Skær dejen i 4 mm tykke skiver og læg dem på en plade med bagepapir. Bages på næst øverste ribbe i den varme ovn i ca. 9 min. Afkøl på rist.

Energiindhold pr. stk. 81 kcal fordelt på: Protein 1 g, fedt 5 g, kulhydrat 9 g. Kostfibre 0,3 g.

 

Blommegrød uden tilsat sukker

Blommegrød uden tilsat sukker

I går bestod aftensmaden af blommegrød – med egne blommer fra fryseren - tilsæt skyr og en skvat mælk og lidt hakkede hasselnødder. Det lyder måske ikke af så meget, men faktisk var det ret mættende pga. skyr og nødder.

Har du blommer i fryseren og samtidig gerne vil have en kødfri dag ind imellem, kan jeg varmt anbefale denne hurtige og smagfulde blommegrød. Den blev sødet med Sukrin Gold, som kun indeholder få kalorier og sødestoffet påvirker hverken dit blodsukker eller den gode smag J

Jeg brugte Reine Claude blommer, som er ret søde. Du kan selvfølgelig bruge de blommer, du måtte have i fryseren og smage dig frem i forhold til mængden af Sukrin eller andet sødestof.

20171030_163103 - Kopi.jpg

Blommegrød uden tilsat sukker

2 personer

 

700 g blommer uden sten fra frost og optøede (jeg brugte grøn Raine Claude)

125 g Sukrin Gold

¼ vaniljestang

Lidt citronsaft

200 g skyr naturel

Ca. 2 dl mini mælk

2 spsk hakkede hasselnødder

 

1: Kom blommer inkl. fremkommet saft i en gryde sammen med Sukrin og flækket vaniljestang.

2: Kog langsomt op under låg. Lad det herefter småkoge under låg i 15 minutter.

3: Fjern låget og lad grøden yderligere simre i 10-15 minutter til en passende konsistens.

4: Fjern vaniljestang. Smag grøden til med lidt citronsaft og evt. mere Sukrin – alt efter hvor søde dine blommer er.

5: Afkøl grøden. Nyd den tilsæt skyr, mælk og nødder.

Energiindhold pr. person 326 kcal fordelt på: Protein 19 g, fedt 8 g, kulhydrat 101 g. Kostfibre 6 g.

 

 

 

Blommegrød af Reine Claude uden tilsat sukker

Blommegrød uden tilsat sukker

Lige nu bugner det med blommer i haver, hos grønthandlere og i supermarkeder - bl.a. den grøn-gule Reine Claude. Smagen af denne lille, knasende blomme overgås, efter min mening, ikke af nogen anden blommesort. Den er sødmefuld og bare fantastisk. Jeg spiser dem oftest friske lige fra træet, men det sker også, at der bliver lavet en gang grød eller lidt marmelade af dem. Nedenfor finder du opskriften på en hurtig og simpel grød uden tilsat sukker. Grøden er sødet med Sukrin Gold, som er rig på smag a la rørsukker, og fattig på kalorier, dvs 8 kcal pr. 100 g. Sukrin hæver hverken blodsukker og insulin. Du kan købe det i helsekosten eller i supermarkedet.

Blommegrød af Reine Claude uden tilsat sukker

4 portioner

 

1 kg blommer fx Reine Claude

Kornene fra ½ vaniljestang

½ dl vand

Ca. 150 g Sukrin Gold (mængden vil variere alt efter blommesort, Reine Claude er ret sød og kræver mindre sukrin end andre blommer)

 

Tilbehør:

Yoghurt naturel, Cheasy naturel, skyr eller mælk

 

1: Udsten blommer. Skær blommerne i mindre stykker og kom dem i en gryde og tilsæt vaniljekorn.

2: Hæld vandet på og varm langsomt op under låg. Lad det småsimre til blommerne er møre – Reine Claude, ca. 20 min.

3: Rør Sukrin i og rør til det er opløst. Lad nu grøden småsimre uden låg i ca. 10 min. Smag om der skal tilsættes lidt mere sukker. I såfald skal det småkoge yderligere nogle minutter.

4: Tag gryden af varmen og afkøl grøden. Sæt den i køleskabet, hvis den ikke skal spises samme dag.

5: Server grøden med et skvat yoghurt naturel, Cheasy naturel, skyr eller mælk til.

Måske er du også interesseret i at se en opskrift på Marmelade uden sukker

Æggemuffins med skinke og fennikelsalat

Æggemuffins med skinke og fennikelsalat

Æggemuffins er vildt nemme at lave og kan i princippet fyldes med en masse gode sager. Opskriften her blev til, da jeg havde en rest skinke og en rest hytteost i køleskabet, som skulle bruges mens det stadig var frisk. 

I min verden kan æggemuffins spises til både morgenmad, frokost (specielt gode til madpakken eller picnic) og aftensmad og det var netop til aftensmad at disse muffins blev produceret her den anden dag. Og de fik følgeskab af en nem og velsmagende fennikelsalat, som du også får opskriften på længere nede på siden. Samlet lyder det måske ikke af så meget, når her er tale om et aftensmåltid, men retten indeholder en pæn mængde proteiner og mætter derfor vildt meget. 

I aftensmads sammenhæng lander retten i kategorien ”slankende” pga dens lave kalorieindhold. Vi har i de sidste par uger spist i denne kategori for sammen med træning at komme tilbage til vores normalvægt – og vi er der snart :-) Små skavanker i foråret satte træningen lidt på "stand by" samtidig med, at vi i samme periode var en hel del ude at spise og feste og derfor spiste anderledes end vi plejer.  

Har du behov for lidt flere kalorier til dit aftensmåltid, kan du jo altid vælge at servere yderligere en salat til :-)

Velbekommen

20170516_123934 - Kopi.jpg

Æggemuffins med skinke og fennikelsalat

2 personer

 

 6 æg

2 dl hytteost 1,5 %

Salt, peber

10-12 dråber Tabasco

100 g god, kogt skinke (gerne letrøget)

En stor håndfuld baby spinat

1 dl klippet purløg

Silikoneforme eller andre forme

 

1 mellemstor fennikel

1 mellemstort rødløg

1½ spsk citronolie

Salt, peber

 

1: Opvarm ovnen til 180 grader. Pisk æg, hytteost, lidt salt, peber og Tabasco sammen.

2: Hak skinke og spinat og kom det i æggemassen sammen med purløg.

3: Fordel blandingen i 6 store forme, evt. smurt med lidt olie. Bages i den varme ovn i 25-30 minutter eller til æggemassen er stivnet. Lad dem køle en smule af eller blive helt kolde.

4: Skær de yderste tørre ender af fennikel og pil løget. Skær begge dele i papirtynde skiver. Gøres nemmest på et mandolinjern. Kom grøntsagerne i en skål. Dryp olie over og krydr med salt og peber. Vend det grundigt sammen så olien fordeler sig.

Energiindhold pr. portion: 482 kcal fordelt på: Protein 44 g, fedt 30 g, kulhydrat 12 g. Kostfibre 2 g.

20170516_124031 - Kopi.jpg

 

 

Hytteost med vanilje og jordbærsylt (mens vi venter på ris a la mande)

Foto Martin Tanggaard

Mens du venter på (den rigtige) ris a la mande, er der her et bud på en nem og proteinrig dessert eller mellemmåltid. Opskriften er fra min kogebog PROTEIN, som kan købes her for kun kr. 150,- (normal pris kr. 250,-). Gratis fragt og det er stadig muligt at få den leveret inden jul :-).

PROTEIN indeholder 80 proteinrige opskrifter på hverdagsmad lige fra morgenmad, frokost, mellemmåltider og aftensmad til desserter. Alle opskrifter er energiberegnet. Bogen rummer også et afsnit omkring ernæring og lister over de mest proteinrige fødevarer. 

Opskrifterne er langt hen ad vejen gamle kendinge, men blot sammensat på en sådan måde at de indeholder gode proteiner, langsomme kulhydrater og sunde fedtsyrer.

 

Hytteost med vanilje og jordbærsylt (mens vi venter på ris a la mande)

1 person

 

2 dl hytteost 1,5 %

½ tsk vaniljepulver

2 spsk jordbærsylt (se opskrift nedenfor)

 

1: Rør hytteost og vaniljepulver sammen. Top med jordbærsylt.

Energi pr. person: 172 kcal. Fordelt på: Protein 23 g, fedt 5 g, kulhydrat 8 g. Kostfibre 2 g.

Tip: Vil du have en lidt mere fyldig ”grød” kan du røre ½-1 dl skyr i.

 

Jordbærsylt:

400 g frosne jordbær

1½ tsk st. kanel

½ tsk vaniljepulver

Flydende stevia efter smag (eller sødt efter eget valg)

40 g valnødder

1 tsk revet, finhakket citronskal (økologisk)

 

1: Tø jordbærrene op og varm dem og saften langsomt op i en tykbundet gryde. Tilsæt kanel og vanilje. Lad det småkoge under låg i 5 min.

2: Tag låget af og mos jordbærrene let. Lad det småsnurre uden låg i yderligere 4 min. Rør nu og da.

3: Tag gryden af varmen. Smag til med stevia og rør grofthakkede valnødder og finhakket citronskal i. Hæld jordbærsylt på et skoldet glas. Holdbarhed: Mindst én uge i køleskabet.

Choko-lakrids mandler - sund julesnack

Lakrids eller chokolade, hvad skal man vælge? Med disse sprøde mandler slipper du for at vælge, da begge dele indgår i denne sunde julesnack. Og det fedeste er, at et par stykker af disse hurtigt fjerner trang til sødt eller andet syndigt :-)

Jeg har brugt mørk 70 % Nellie Dellies chokolade uden tilsat sukker. Er du ikke lige så fanatisk som jeg, kan du vælge en almindelig 70 % mørk chokolade, som indeholder en anelse sukker.

Mandlerne er dyppet én gang i chokolade. Ønsker du et tykkere lag chokolade, kan du lade det første lag størkne og derefter dyppe dem en gang mere i chokoladen inden de afslutningsvis vendes i lakridspulver.

20161205_140301.jpg

Choko-lakrids mandler – sund julesnack

100 g mandler

150 g finhakket mørk chokolade 70 % (evt. 100 g mere, for tykkere lag)

Ca. ½ dl rå lakridspulver

1: Opvarm ovnen til 180 grader. Fordel mandlerne i ét lag på plade med bagepapir og rist dem i den varme ovn i ca. 8 minutter.

2: Afkøl mandlerne helt og dyp dem i smeltet chokolade.

3: Tag mandlerne op med en gaffel og slå overskydende chokolade af på kanten af skålen.

4: Vend de våde mandler i lakridspulver og lad dem tørre på bagepapir.

20161205_140245.jpg

 

 

 

 

Marcipan proteinkugler - sund julekonfekt

På søndag er det (allerede) første søndag i advent og der skal gang i adventskransen. Samtidig skal der nydes en kop varmt af en slags - det kan være kaffe, te, gløgg eller andet. Men ingen advent uden lidt til den søde tand. Derfor får du mit bud på en sund og smagfuld julesnack, som du kan nyde med god samvittighed og uden dit blodsukker kommer ud på den helt store rutsjebane tur.

God første advent.

Marcipan proteinkugler - sund julekonfekt

10-12 stk

 150 g ren rå marcipan uden tilsat sukker fra Easis (købes i Meny, SuperBrugsen eller på easis.dk)

2 tsk æblesaft/æblemost (fra ét sødt æble)

½ spsk hamp proteinpulver (købes på nettet eller i helsekosten)

Kakaopulver til støv

 

1: Ælt marcipan med æblesaft og hamp proteinpulver.

2: Rul marcipanmassen til kugler.

3: Vend dem i kakaopulver.

Du gør det nemmest ved at komme kakaoen i en lille skål sammen med 3-4 kugler. Sving forsigtigt skålen rundt, så kakaopulveret bliver ensartet fordelt.

Tip:

Du kan erstatte hamp proteinpulver med 1 tsk kakaopulver

Easis holder Black Friday og har 30 % rabat på alt i webshoppen fra kl. 00.00 i aften til kl. 24.00 i morgen aften. (Indlægget her er ikke sponsoreret)

 

20161124_105619.jpg
20161124_105515.jpg

Hampprotein kokos kager

Jeg har forsøgt nogle gange at bage med hampprotein pulver med mere eller mindre held. Disse kager er dog blevet så vellykkede, at jeg gerne vil dele opskriften med dig :-)

Hampprotein pulveret er 100 % vegetabilsk og indeholder alle de essentielle aminosyrer (proteiner) kroppen har brug for, det er smagsneutralt og indeholder hele 43 g protein pr. 100 g. Aminosyrer sammensætningen gør at det samtidig er let fordøjeligt. Udover bagværk kan det bruges i smoothies og fars og kan købes i helsekosten eller på nettet.

Kagerne er sødet med kokossukker, som er fremstillet af nektaren af de blomster der vokser på kokospalmen. Kokossukker er naturligt og uraffineret og påvirker dit blodsukker mindre end almindeligt hvidt sukker.

God bagelyst.

20161118_141731.jpg

Hampprotein kokos kager

10 stk

 

50 g kokosolie, smeltet og afkølet

100 g kokossukker

1 æg

25 g kakao

50 g kokosmel + lidt mere til pynt

50 g hampprotein pulver

 

1: Opvarm ovnen til 160 grader varmluft. Rør alle ingredienserne sammen til en sammenhængende dej.

2: Tril dejen til 10 kugler. Læg dem på en plade beklædt med bagepapir og tryk dem en anelse flade. Drys lidt kokosmel på toppen.

3: Bag kagerne i den varme ovn i ca. 12 min.

4: Afkøl på rist. Opbevar dem herefter i køleskabet.

20161118_141621.jpg

Kanelbagte æbler og skyr-is

Jeg elsker kanelbagte æbler, det er virkelig en af mine efterårs og vinter favorit desserter. Nogle gange får vi bare skyr rørt op med lidt vaniljepulver til og andre gange min dejlige skyr-is. Isen gør sig super godt til de bagte æbler og med lidt planlægning kan den tilberedes og ligge klar i fryseren. 

Alternativt kan du servere en syrnet fløde 9 % smagt til med vaniljepulver.  

God fornøjelse.

20161103_115706.jpg

 

Kanelbagte æbler og skyr-is

4 personer

 

1 portion hjemmelavet skyr-is se opskrift her

Evt. uden kanel, da det drysset på æblerne.

 

4 æbler

15 g valnødder

1 tsk st. kanel

2 tsk sukrin +

24 g smør

 

1: Opvarm ovnen til 190 grader.

2: Halver æblerne og fjern kernehus med en urtekniv, teske el. lign. ”Grav” gerne lidt dybere, så der er plads til fyldet.

3: Hak valnødder og fordel dem i æblerne. Bland kanel og sukrin og drys over æblerne. Fordel til sidst smørret i æblerne og tryk det lidt ned i det øvrige fyld.

4: Bag æblerne i den varme ovn i 20-25 min.  

5: Server dem lune med skyr-is til.

Energiindhold pr. person: 254 kcal, fordelt på: Protein 12 g, fedt 16 g, kulhydrater 16 g. Kostfibre 2 g.

Raw jordbærtærte

Raw jordbærtærte

Hvem kan ikke lide jordbærtærte – det kan jeg i hvert fald og den her er hurtig og nem at tilberede. Den indeholder få ingredienser og skal ikke engang bages. Den skøn til en kop eftermiddagskaffe, men kan egentlig også serveres som dessert.

Tærten er ret kalorieholdig, så min anbefaling gå på, at nyde den i små mængder og servere den i forbindelse med gæster eller anden sammenkomst i løbet af sommeren.

Tag den direkte ud af køleskabet og skær i portionsstykker og server straks herefter.

God søndag.

20160626_111451-01.jpeg

Raw jordbærtærte

9 stykker

 

150 g mandler

150 g soltørrede dadler uden sten

180 g blød kokosolie, neutral smag

100 g kakao, usødet

1½ dl ahorn sirup

1 nip salt

Ca. 150 g jordbær

 

1: Blend mandler, dadler og 1/3 af kokosolien i foodprocessor

2: Pres mandelmassen ud i bund og op af siden af firkantet form ca. 8 x 8 cm og sæt i fryser

3: Kør resten af kokosolien, kakao, sirup og salt i foodprocessoren

4: Skær jordbær i skiver

5: Fordel kakaomasse på tærtebunden og top med jordbær. Sæt i fryseren i 1 time. Opbevares derefter i køleskabet.

Energiindhold pr. stk. : 446 kcal fordelt på: Protein 6 g, fedt 29 g. kulhydrat 43 g. Kostfibre 5 g.

 

 

 

 

Chokoladetærte med hindbær og mynte

Det er ikke så tit jeg får bagt, men nu skulle det være – det er jo søndag J. Det blev til denne gluten- og laktosefri chokoladetærte med hindbær og mynte. Det er første gang jeg bager med hørfrømel og jeg syntes resultatet blev fint. Hørfrømelet er købt i helsekosten.

Tærten indeholder kun en anelse sukker fra chokoladen ellers er den sødet med dadler og stevia. Den rækker til 6-7 personer og holder sig fint nogle dage i køleskabet.

God bagelyst.

Chokoladetærte med hindbær og mynte

Chokoladetærte med hindbær og mynte

6-7 personer

Bund:

100 g hørfrømel

2 spsk kokosfibermel

2 spsk kakaopulver

1 nip flagesalt

1 æg

40 g blød kokosolie

Ca. 6 spsk vand

 

Chokoladecreme:

1 ds kokosmælk (400 ml)

100 g mørk chokolade 85 %

12 soltørrede dadler uden sten

Ca. 10 dråber stevia

Lidt flagesalt

 

Topping:

125 g hindbær

Én lille håndfuld mynteblade

 

1: Opvarm ovnen til 175 grader. Kom alle ingredienserne til bunden i en skål og ælt sammen til en ensartet masse. Tilsæt evt. en anelse mere vand, hvis den ikke vil hænge sammen.

2: Tryk dejen ud i en tærteform ca. 20 cm i dia. Bag bunden i den varme ovn i ca. 20 minutter indtil den er sprød. Tag ud og afkøl.

3: Tag kun den fede, faste kokoscreme ud af dåsen og kom i en kasserolle sammen med hakket chokolade. Smelt ved meget svag varme.

4: Blend den smeltede choko-kokoscreme og dadler til glat. Smag til med stevia og salt.

5: Fordel chokoladecremen på den kolde tærtebund. Top med hindbær. Sæt den koldt indtil chokolademassen er stivnet.

6: Kom mynte på ved servering.

Energiindhold pr. 100 g 370 kcal fordelt på: Protein 10 g, fedt 25 g, kulhydrat 22 g. Kostfibre 12 g.

Varm chokolade - uden tilsat sukker

Foto: Martin Tanggaard

Når det er koldt og blæsende, som det er i disse dage, er der ikke noget bedre end sidde inde i varmen og drikke en kop varm chokolade.

Chokoladen hurtig at tilberede og kan nydes med eller uden flødeskum. Begge varianter smager skønt. Den er uden sukker og i stedet sødet med Stevia.

Stevia søder op til 400 gange mere end sukker og påvirker ikke dit blodsukker og indeholder ingen kalorier. Stevia kan have en bismag af lakrids, alt afhængig af hvilke råvarer/ingredienser den bliver sammensat med. I denne herlige kop varm chokolade er der ingen antydninger at bismag.

Opskriften er fra min kogebog ”PROTEIN” som indeholder 80 nemme proteinholdige opskrifter på hverdagsmad lige fra morgenmad til dessert. Desuden er der et afsnit omkring ernæring, hvor du bl.a kan læse, hvorfor det er vigtigt at have fokus på protein i den daglige kost.

Varm chokolade - uden tilsat sukker

2 kopper 

50 g mørk chokolade 70 % uden sukker (fx Nellie Dellies, sødet med Stevia)

5 dl mini mælk

25-30 dråber flydende Stevia

Tilbehør: 2 spsk. flødeskum

Evt. kakao til pynt

 

1: Hak chokoladen.

2: Hæld mælken i en tykbundet gryde. Varm op til kogepunktet over middelvarme og under omrøring.

3: Tag gryden af varmen. Tilsæt chokoladen og rør til den er opløst. Tilsæt Stevia efter smag og behag. 

Energiindhold pr. kop: 281 kcal. Fordelt på: Protein 11 g, fedt 14 g, kulhydrat 28 g. Kostfibre 0,2 g.

 

Bagte æbler med skyr-vaniljecreme

Foto: Martin Tanggard

Mangler du er sund dessert til i aften eller en af de andre dage er bagte æbler med skyr-vaniljecreme et godt bud. Æblerne er samtidig julede da de er fyldt med rosiner, hasselnødder og kanel.

Det tager ca. 10 minutter at gøre det hele klar og det kan tilmed gøres i god tid. Æblerne skal herefter blot sættes i ovnen en god halv time før de skal spises.

Opskriften er fra min kogebog PROTEIN, som jo passende kan bruges som julegave, hvis du kender en bogglad person, der gerne vil have lidt inspiration og vejledning til en proteinrig hverdagskost.

Bagte æbler med skyr-vaniljecreme

4 personer

 4 æbler

2 spsk rosiner

25 g hasselnødder

1 tsk st. kanel

1 nip vaniljepulver

 

200 g skyr

¼ tsk vaniljepulver

 

1: Opvarm ovnen til 190 grader.

2: Fjern/udstik kernehuset på æblerne. Sæt æblerne på højkant i et lille ovnfast fad.

3: Hak rosiner og hasselnødder og kom i en skål sammen med kanel og vanilje. Fordel blandingen i æblerne. Hæld lidt vand i bunden af fadet.

4: Bag æblerne midt i den varme ovn, til de er bløde, 20-30 minutter afhængig af sort og størrelse.

5: Rør skyr og vaniljepulver sammen og server til de lune æbler.

Energiindhold pr. person 128 kcal. Fordelt på: Protein 7 g, fedt 4 g, kulhydrat 18 g. Kostfibre 3 g.

 

 

Æbleskiver (glutenfri)

December er lige med mange ting, bl.a. indendørs hygge og æbleskiver. Sidstnævnte har jeg eksperimenteret lidt med for en sundere udgave og er nu tilfreds med resultatet og vil gerne dele opskriften med dig.

Jeg har brugt en glutenfri ”Universalbagemix” (fra Urtekram) i stedet for hvedemel og flydende Stevia i stedet for sukker.  Begge dele er købt i Meny. Bagemixen udmærker sig ved at have et pænt indhold af protein og kostfibre. Æbleskiverne har ingen bismag af Stevia og efterlader ikke kroppen energiforladt og tung efter indtagelse.   

Vores favorit dyppelse er blåbærsylt eller bananpuré, som laves på følgende måde:

Frosne blåbær lægges i en gryde. Her tilsættes nogle spiseskefulde vand og der varmes langsomt op  under låg. Hvorefter det småsnurre i 5-10 minutter. Mos bærrene med en gaffel og smag til med flydende Stevia.

Modne bananer skrælles og brækkes i mindre stykker og kommes i en foodprocessor. Hvorefter der køres til en puré.

God fornøjelse.

Æbleskiver (glutenfri)

Ca. 30 stk.

 1 æble (kan undlades)

2,5 dl ”Universalbagemix” (Urtekram)

2 store æg

5 dl kærnemælk

2 tsk flydende Stevia (Hermesetas)

1½ tsk st. kardemomme

1 tsk vaniljepulver

½ tsk st. kanel

1 nip salt

1 tsk natron

½ tsk bagepulver

Smør til stegning

 

1: Skær æblet i meget små tern og sæt til side.

2: Kom ”Universalbagemix” i en skål. Lav en lille fordybning i midten af bagemixen. Slå æggene ud i fordybningen og rør. Tilsæt derefter de øvrige ingredienser og rør til en sammenhængende dej.

3: Varm æbleskivepanden op til middelvarm. Kom lidt smør i hullerne og derefter dej og ét stykke æble i hvert hul. Lad det stege til dejen bliver fast og let gylden. Vend med en lille gaffel eller lignende og steg yderligere nogle minutter. Tag dem af panden og kom igen lidt smør i hullerne, så dej, æbletern osv til der ikke er mere dej.

Forslag til dyppelse se ovenfor.

Energiindhold pr. 100 g 404 kcal fordelt på: Protein 13 g, fedt 4 g, kulhydrat 77 g. Kostfibre 7 g.

 

 

Figenkugler

En lille julehilsen fra mig til dig med disse figenkugler, som er et fortrinligt alternativ til lakridskonfekt eller anden færdigkøbt juleslik.

Fignerne og appelsinsaften gør dem julede, og så påvirker de dit blodsukker i mindre grad end traditionelle julegodter, da de ikke indeholder tilsat sukker.

Fignerne indeholder desuden en række vitaminer og mineraler og en langstribe mikroskopiske plantestoffer som styrker immunforsvaret. Banan fremmer dannelsen af hormonet serotonin, der gør dig veltilpas og afstresset.

Tip: Prøv at dyppe kuglerne i mørk chokolade (fx 70 % Nellie Dellies uden sukker) i stedet for at trille dem i kakao.

Glædelig 1. december.

Figenkugler

16-20 stk

 

200 g tørrede figner

1 mellemstor banan

125 g kokosmel

3 spsk friskpresset appelsinsaft

15 g kakao

1: Skær stilken af fignerne. Skær figner og banan i mindre stykker og kom i en foodprocessor/blender. Tilsæt kokosmel og appelsinsaft og kør til en fast masse.

2: Tril kugler af figenmassen og rul dem derefter i et tyndt lag kakao. Opbevares i køleskabet.

Energiindhold pr. 100 g: 302 kcal fordelt på: Protein 4 g, fedt 17 g, kulhydrat 38 g. Kostfibre 8 g.

Figenkugler



Ispinde med kokosmælk og banan

Det er sommer, men ikke lige just vejr til is eller hvad ???? Får du først smagt disse sundere ispinde vil du med garanti også have lyst til dem i silede regn.

De er nemme at tilberede og indeholder få ingredienser nemlig: bananer, kokosmælk, stevia, vaniljepulver, 70 % mørk chokolade og afskallede hampefrø. Sidste nævnte kan evt. erstattes med  mandelsplitter, men har valgt afskallede hampe frø, da det er et velsmagende produkt med naturligt højt indhold af protein. Læs evt. mere om frøene her.   

Ispinde med kokosmælk og banan

4 stk store

 250 g skrællede, modne bananer, ca. 3 mellemstore

1 dl extra creamy kokosmælk (Santa Maria, købes i større supermarked fx Meny)

Et drys vaniljepulver

Ca. 10 dråber stevia

100 g mørk 70 % chokolade (jeg brugte Nellie Dellies, der er sødet med stevia)

2 tsk afskallede hampe frø (købt i Meny, men kan erstattes med mandelsplitter)

Isforme

1: Bræk bananerne i mindre stykker og kom i en foodprocessor sammen med kokosmælk. Kør til glat. Smag til med vanilje og stevia.

2: Fyld i isforme og læg i fryseren i 4-6 timer.

3: Hak chokoladen og smelt ved svag varme over vandbad.

4: Tag isen ud af formene. Dyp dem i den smeltede chokolade og drys med afskallede hampe frø. Server straks eller opbevar dem i egnet box i fryseren.

Energiindhold pr. 100 g 248 kcal fordelt på: Protein 6 g, fedt 16 g, kulhydrat 19 g. Kostfibre 2 g.