Æbletærte uden tilsat sukker (glutenfri)

Æbletærte.jpg

Foto: Martin Tanggaard

Efteråret er over os og der er dejlige danske æbler overalt. Og de er helt vild lækre, saftige og mere  sødmefyldte end normalt. Det skyldes vores dejlige varme og solrige sommer. Nyd dem som de er, i bagværk, i gryderetter, desserter eller fx kogt til mos til ovenpå skyr eller yoghurt. Æblernes sødme i år gør, at man nemt kan spare eller i nogle tilfælde helt undlade sukkeret.

Opskriften nedenfor er fra min kogebog PROTEIN og den er uden tilsat sukker, men i stedet sødet med tørrede frugter. Det er en frisk rå æbletærte uden mel, det vil sige, en tærte som både er glutenfri og som ikke skal en tur i ovnen.

Tænker du ikke i kalorier eller skal det være lidt festligt, kan du servere en federe creme fraiche end angivet eller flødeskum til.

Bliver der noget tilovers kan det sagtens gemmes i køleskabet et par dage. Dog bliver bunden blød af at stå og æblerne lidt mørkere, men smagen holder maks!

 God fornøjelse 

 

Æbletærte uden tilsat sukker (glutenfri)

8 personer

 

125 g mandler

75 g valnødder

80 g tørrede abrikoser

½ tsk vaniljepulver

1 æggehvide

4 syrlige æbler

1 spsk st. kanel uden top

1 dl rosiner

½ spsk citronsaft

 Tilbehør: 200 g creme fraiche 5 %

 

1: Kom mandler, valnødder og abrikoser i en foodprocessor (el. hurtig hakker) og kør, til det er grofthakket. Tilsæt vanilje og æggehvide og kør i yderligere ca. 20 sekunder.

 2: tryk nøddemassen ud i bunden og lidt op af siderne i en springform beklædt med bagepapir, ca. 16 cm i dia. Stil den på køl i ½ time.

 3: Skyl æblerne, skær dem i kvarte og fjern kernehusene. Kør æbler, kanel, rosiner og citronsaft i en foodprocessor, til det er grofthakket. Brug pulsknappen. Eller riv æblerne på et rivejern og hak rosinerne og bland med kanel og citronsaft. Fordel fyldet ovenpå nøddebunden og server straks.

 Energiindhold pr. person: 229 kcal fordelt på: Protein 7 g, fedt 14 g, kulhydrat 23 g. Kostfibre 4 g.

Ser flere lækre opskrifter med æbler ved at klikke nedenfor:

Bagte æbler med skyr-vaniljecreme

Kanelbagte æbler med skyr-is

Appelsin-nøddekage (glutenfri)

appelsin-nøddekage

Håber du nyder december uden for meget stress og jag og måske har tid til at bage denne smagfulde og ret julede kage, som jeg lige har fundet i min gemmer. Kagen indeholder ingredienser som appelsiner, mandler, hasselnødder, dadler og kanel, som jeg alle forbinder med jul og december.

At den så oven i købet har et pænt indhold af både protein, sunde fedtsyre og kostfibre er jo en fantastisk side gevinst.

Den holder sig nemt frisk nogle dage i køleskabet. Nyd den med skyr, creme fraiche eller ahorn sirup til.

 

Appelsin-nøddekage (glutenfri)

10 pers.

 

2 økologiske appelsiner

200 g mandler

50 g hasselnødder + lidt hakkede til pynt

225 g friske dadler uden sten

6 æg

1 tsk st. kanel

1 tsk vaniljepulver

2 tsk bagepulver

 

1: Vask appelsinerne. Kog dem derefter i vand til meget møre, ca. 1½ time. Afkøl.

2: Opvarm ovnen til 190 grader. Skær appelsinerne i kvarte og fjern sten. Pureer appelsinerne inkl. skrællen.

3: Kør mandler, hasselnødder og dadler i foodprocessor til grofthakket. Tilsæt æg, kanel, vanilje og bagepulver og kør 1 minut. Tilsæt appelsinpureen og kør yderligere 1 minut.

4: Hæld dejen i en springform (24 cm i dia) beklædt med bagepapir. Bag kagen på 2. nederste rille i den varme ovn, 35-40 minutter.

Energiindhold pr. stk: 282 kcal fordelt på: 10 g protein, 15 g fedt, 30 g kulhydrat. Kostfibre: 4 g.

 

Vanilje-småkager (glutenfri)

Vanilje-småkager (glutenfri)

Som noget helt ekstraordinært her på bloggen lander der en småkageopskrift som både indeholder sukker og smør. 99 % af de øvrige opskrifter er sundere alternativer til det traditionelle, som vi alle bør spise i begrænsede mængder.

Opskriften deles fordi den er hammer god og fordi det kun er jul en gang om året. Ingen jul uden lidt juleknas, det skal der bare være plads til. Samtidig giver dig nogle tips til, hvordan du kommer igennem december uden det kommer til at påvirke din vægt :-)

Det sidste først:

  • Begræns konfekt, juleknas og småkager. Lav kun en ¼ af hvad du plejer og lav det først så tæt på jul som overhovedet muligt. Lav aftaler med dig selv om kun at spise et-to stykker og nyd dem i fulde drag.
  • Lav en plan for hver uge. Julefrokosten kan være dagen, hvor du spiser noget af det  ”usunde”, det kan du tillade dig, hvis du spiser sundt alle de andre dage og samtidig spiser lidt mindre end du plejer.
  • Lad grøntsager fylde halvdelen af din tallerken, magert protein ¼, kulhydrat ¼ og én skefuld sovs.
  • Brug fridagene til ekstra motion, så kan du bedre slippe af sted med flere usunde sager.
  • Begræns det allermest fede.
  •  Drik rigeligt vand inden måltiderne, det fylder og du vil hurtigere føle dig mæt.
  • Hvis du alligevel ikke kan smage forskel, så drik sodavand uden kalorier.
  • Spar på alkohol det er ekstra kalorier og alkohol nedsætter din forbrænding.

Og så til kagerne og opskriften:

De er super nemme at lave, smager skønt af mandler og vanilje og er samtidig dejlig sprøde. De er et godt alternativ til almindelige vaniljekranse, som kan være ret tidskrævende at lave. I opskriften bruger jeg boghvedemel, dvs, at kagerne er glutenfri, men har du ingen problemer med gluten, kan du sagtens bage dem med hvedemel. De bør opbevares i lufttæt beholder. Her kan de nemt holde sig friske og sprøde i op til 4 uger.

Vanilje-småkager (glutenfri)

Ca. 80 stk

 

Kornene fra to vaniljestænger

250 g sukker

200 g mandler

500 g boghvedemel

350 g koldt smør

1 stort letpisket æg

 

1: Bland vaniljekorn og sukker.

2: Hak mandlerne fint – evt. i foodprocessor, men ikke til mel

3: Bland hakkede mandler, mel og vaniljesukker. Hak smørret i og smuldr det til en grynet masse. Saml dejen med ægget og ælt til smidig dej. Virker den lidt tør, så tilsæt 1-2 spsk vand – en spsk ad gangen.

4: Form dejen til aflange pølser ca. 4 cm i dia. Pak dem ind i køkkenfilm og lad dem hvile 2-3 timer i køleskabet.

5: Opvarm ovnen til 200 grader. Skær dejen i 4 mm tykke skiver og læg dem på en plade med bagepapir. Bages på næst øverste ribbe i den varme ovn i ca. 9 min. Afkøl på rist.

Energiindhold pr. stk. 81 kcal fordelt på: Protein 1 g, fedt 5 g, kulhydrat 9 g. Kostfibre 0,3 g.

 

Chia boller, glutenfri og proteinrig

Chia boller, glutenfri

Med få ingredienser kan du bage disse lækre glutenfri, proteinrige chia boller. Og det er nok de mest luftige glutenfri boller jeg har bagt til dato. Hovedårsagen hertil er, at de bl.a. indeholder FiberHusk som praktisk talt har de samme egenskaber som gluten under bagning.

Bollerne er bedst nybagte, men kan sagtens fryses. Efter optøning bør de lunes.

God bagelyst

20170412_140241.jpg

Chia boller – glutenfri og proteinrig

Ca. 10 stk

 

2½ spsk chia frø

1½ dl vand

 

200 g havregryn, glutenfri

1 spsk solsikkekerner

1 spsk græskarkerner

2 spsk FiberHusk (den gule)

1 tsk yeast tørgær

11/4 tsk salt

 

1 spsk olivenolie

3 dl lunken vand

 

Topping: Ca. 1 spsk chia frø

 

1: Rør 2 ½ spsk chia frø og 1½ dl vand sammen og lad det trække i 10 minutter

2: Blend havregryn til mel

3: Bland havremel, solsikkekerner, græskarkerner, FiberHusk, tørgær og salt og rør sammen med chiablanding. Tilsæt olie og 3 dl lunken vand og rør sammen.

4: Lad det hæve tildækket et lunt sted i ca. ½ time

5: Form dejen til bollerne med en ske og fugtige hænder og sæt på plade med bagepapir. Lad det efterhæve i ½ time.

6: Opvarm ovnen til 200 grader. Drys chia på toppen af bollerne og bag dem midt i den varme ovn i ca. 45 minutter.

 

 

 

Appelsin-nøddekage (glutenfri)

Appelsin-nøddekage

Håber du har haft en skøn weekend og nydt det gode vejr. Jeg har selv været ude, så meget som overhovedet mulig. Jeg elsker den her tid på året, hvor fuglene kvidre, buske og træer springer ud og dagene bliver længere og længere.

Der har også været tid til at eksperimenterer lidt i køkkenet bl.a. med denne her kage, som jeg er blevet ret glad for. Den er enkel, frisk og saftig og indeholder bl.a. appelsiner, mandler, nødder og dadler og er uden mel og raffineret sukker.

Kagen kan nydes som den er - eller serveres med græsk yoghurt og evt. ahorn sirup på toppen. Den er fortræffelig til en kop kaffe/te eller som en dessert og den holder sig fint i køleskabet i flere dage.

God bagelyst.

20170402_105542.jpg

Appelsin-nøddekage (glutenfri)

10 pers.

 

2 økologiske appelsiner

200 g mandler

50 g hasselnødder + lidt hakkede til pynt

225 g friske dadler uden sten

6 æg

1 tsk st. kanel

1 tsk vaniljepulver

2 tsk bagepulver

 

1: Vask appelsinerne. Kog dem derefter i vand til meget møre, ca. 1½ time. Afkøl.

2: Opvarm ovnen til 190 grader. Skær appelsinerne i kvarte og fjern sten. Pureer appelsinerne inkl. skrællen.

3: Kør mandler, hasselnødder og dadler i foodprocessor til grofthakket. Tilsæt æg, kanel, vanilje og bagepulver og kør 1 minut. Tilsæt appelsinpureen og kør yderligere 1 minut.

4: Hæld dejen i en springform (24 cm i dia) beklædt med bagepapir. Bag kagen på 2. nederste rille i den varme ovn, 35-40 minutter.

Energiindhold pr. stk: 282 kcal fordelt på: 10 g protein, 15 g fedt, 30 g kulhydrat. Kostfibre: 4 g.

Paleobrød

Tiden flyver lidt for hurtigt i disse dage og det er længe siden, der er landet en ny opskrift på bloggen. Så jeg skynder mig lige at dele denne glutenfrie brød opskrift inden weekenden sætter ind :-)

Et paleobrød eller stenalderbrød koster kassen hos bageren. En lidt billigere variant er at købe en af de mange færdige frø/nøddeblandinger som efterhånden findes i supermarkederne og tilsætte æg, olie og salt.  Alternativt kan du nemt, hurtigt og endnu billigere bage et paleobrød sammensat af de frø, kerner og nødder som du foretrækker eller har liggende i køkkenskuffen, blot du holder dig til mængderne i opskriften. Jeg har efterhånden bagt en hel del forskellige varianter og resultatet er hver gang blevet lækkert og smagfuldt. Og jeg har endnu ikke mødt nogen, som ikke har kunne lide det :-)

Er du ikke i besiddelse af et basis lager af frø og nødder og er nød til at købe det hele ind på en gang, kan det i første omgang virke som en større udskrivning. Men husk på at du efterfølgende formentlig kan bage 1-2 brød mere af al det indkøbte. 

Brødet er godt til ost, charcuteri, postejer, avokado eller blot helt almindeligt pålæg. Det skal opbevares i køleskabet. Frys evt. den ene halvdel ned.

God weekend.

 

Paleobrød

Ca. 36 skiver

 

6 store æg

1 dl olivenolie

2 tsk groft salt

2 store tsk Husk (den grønne)

800 g blandede nødder, mandler, frø og kerner (max 10 % nødder/mandler, dvs. 80 g)

(jeg har her brugt sesamfrø, hørfrø, græskarkerner, solsikkekerner og mandler)

En aflang form der kan rumme ca. 1,8 ltr

Bagepapir

 

1: Opvarm ovnen til 160 grader.

2: Pisk æg, olie, salt og Husk sammen i en stor skål.

3: Tilsæt mandler, nødder, frø og kerner og bland det hele grundigt sammen.

4: Beklæd en form med bagepapir og fyld ”dejen” heri.

5: bages midt i den varme ovn i 1 time.

6: Tag ud af formen og afkøl på rist.

Energiindhold pr. skive: 173 kcal fordelt på: Protein 6 g, fedt 15 g, kulhydrat 6 g. Kostfibre 3 g.

 

 

Banankage uden mel og raffineret sukker

Det er længe siden der er landet en kageopskrift på bloggen, så det er vist på tide. Denne her lækre sag bagte jeg i lørdags og den gjorde stor lykke i familien. Jeg havde længe gået og luret på de forskellige varianter af gluten- og sukkerfrie banankager og fik endelig taget mig sammen til at bage min variant. Resultatet blev ret godt, så derfor deler jeg gerne opskriften med dig.

Kagen kan både nydes lun, men er også skøn næste dag lige fra køleskabet.

 

God bagelyst

 

Banankage uden mel og raffineret sukker

 

100 g mandler

5 friske dadler med sten

50 g kokosolie

4 modne, mellemstore bananer

3 æg str. m/l

2 tsk bagepulver

1 tsk vaniljepulver

1 nip salt

100 g mørk chokolade 70 % (jeg brugte det fra Nellie Dellies uden tilsat sukker)

 

1: Opvarm ovnen til 175 grader. Kør mandlerne i foodprocessor til mel.

2: Fjern sten i dadlerne og kør i foodprocessoren med mandelmelet. Tilsæt derefter kokosolie og 2 bananer brækket i mindre stykker, æg, bagepulver, vaniljepulver og salt og kør til klat.

3: Hak chokoladen mellemfint og vend i dejen. Hæld dejen i en springform (23-24 cm i dia) beklædt med bagepapir.

4: Fjern skrællen på de sidste to bananer og skær dem i halvtykke skiver på langs, som lægges på dejen. Giv bananerne et let tryk ned i dejen.

5: Bag kagen i den varme ovn ca. 40 min. Prøv efter med en dejnål. Hænger der ikke noget ved er kagen færdigbagt.

Energiindhold pr. 100 g 273 kcal fordelt på: Protein 7 g, Fedt 18 g, Kulhydrat 22 g. Kostfibre 2 g.

 

 

 

Hampprotein kokos kager

Jeg har forsøgt nogle gange at bage med hampprotein pulver med mere eller mindre held. Disse kager er dog blevet så vellykkede, at jeg gerne vil dele opskriften med dig :-)

Hampprotein pulveret er 100 % vegetabilsk og indeholder alle de essentielle aminosyrer (proteiner) kroppen har brug for, det er smagsneutralt og indeholder hele 43 g protein pr. 100 g. Aminosyrer sammensætningen gør at det samtidig er let fordøjeligt. Udover bagværk kan det bruges i smoothies og fars og kan købes i helsekosten eller på nettet.

Kagerne er sødet med kokossukker, som er fremstillet af nektaren af de blomster der vokser på kokospalmen. Kokossukker er naturligt og uraffineret og påvirker dit blodsukker mindre end almindeligt hvidt sukker.

God bagelyst.

20161118_141731.jpg

Hampprotein kokos kager

10 stk

 

50 g kokosolie, smeltet og afkølet

100 g kokossukker

1 æg

25 g kakao

50 g kokosmel + lidt mere til pynt

50 g hampprotein pulver

 

1: Opvarm ovnen til 160 grader varmluft. Rør alle ingredienserne sammen til en sammenhængende dej.

2: Tril dejen til 10 kugler. Læg dem på en plade beklædt med bagepapir og tryk dem en anelse flade. Drys lidt kokosmel på toppen.

3: Bag kagerne i den varme ovn i ca. 12 min.

4: Afkøl på rist. Opbevar dem herefter i køleskabet.

20161118_141621.jpg

Chokoladetærte med hindbær og mynte

Det er ikke så tit jeg får bagt, men nu skulle det være – det er jo søndag J. Det blev til denne gluten- og laktosefri chokoladetærte med hindbær og mynte. Det er første gang jeg bager med hørfrømel og jeg syntes resultatet blev fint. Hørfrømelet er købt i helsekosten.

Tærten indeholder kun en anelse sukker fra chokoladen ellers er den sødet med dadler og stevia. Den rækker til 6-7 personer og holder sig fint nogle dage i køleskabet.

God bagelyst.

Chokoladetærte med hindbær og mynte

Chokoladetærte med hindbær og mynte

6-7 personer

Bund:

100 g hørfrømel

2 spsk kokosfibermel

2 spsk kakaopulver

1 nip flagesalt

1 æg

40 g blød kokosolie

Ca. 6 spsk vand

 

Chokoladecreme:

1 ds kokosmælk (400 ml)

100 g mørk chokolade 85 %

12 soltørrede dadler uden sten

Ca. 10 dråber stevia

Lidt flagesalt

 

Topping:

125 g hindbær

Én lille håndfuld mynteblade

 

1: Opvarm ovnen til 175 grader. Kom alle ingredienserne til bunden i en skål og ælt sammen til en ensartet masse. Tilsæt evt. en anelse mere vand, hvis den ikke vil hænge sammen.

2: Tryk dejen ud i en tærteform ca. 20 cm i dia. Bag bunden i den varme ovn i ca. 20 minutter indtil den er sprød. Tag ud og afkøl.

3: Tag kun den fede, faste kokoscreme ud af dåsen og kom i en kasserolle sammen med hakket chokolade. Smelt ved meget svag varme.

4: Blend den smeltede choko-kokoscreme og dadler til glat. Smag til med stevia og salt.

5: Fordel chokoladecremen på den kolde tærtebund. Top med hindbær. Sæt den koldt indtil chokolademassen er stivnet.

6: Kom mynte på ved servering.

Energiindhold pr. 100 g 370 kcal fordelt på: Protein 10 g, fedt 25 g, kulhydrat 22 g. Kostfibre 12 g.

Æbleskiver (glutenfri)

December er lige med mange ting, bl.a. indendørs hygge og æbleskiver. Sidstnævnte har jeg eksperimenteret lidt med for en sundere udgave og er nu tilfreds med resultatet og vil gerne dele opskriften med dig.

Jeg har brugt en glutenfri ”Universalbagemix” (fra Urtekram) i stedet for hvedemel og flydende Stevia i stedet for sukker.  Begge dele er købt i Meny. Bagemixen udmærker sig ved at have et pænt indhold af protein og kostfibre. Æbleskiverne har ingen bismag af Stevia og efterlader ikke kroppen energiforladt og tung efter indtagelse.   

Vores favorit dyppelse er blåbærsylt eller bananpuré, som laves på følgende måde:

Frosne blåbær lægges i en gryde. Her tilsættes nogle spiseskefulde vand og der varmes langsomt op  under låg. Hvorefter det småsnurre i 5-10 minutter. Mos bærrene med en gaffel og smag til med flydende Stevia.

Modne bananer skrælles og brækkes i mindre stykker og kommes i en foodprocessor. Hvorefter der køres til en puré.

God fornøjelse.

Æbleskiver (glutenfri)

Ca. 30 stk.

 1 æble (kan undlades)

2,5 dl ”Universalbagemix” (Urtekram)

2 store æg

5 dl kærnemælk

2 tsk flydende Stevia (Hermesetas)

1½ tsk st. kardemomme

1 tsk vaniljepulver

½ tsk st. kanel

1 nip salt

1 tsk natron

½ tsk bagepulver

Smør til stegning

 

1: Skær æblet i meget små tern og sæt til side.

2: Kom ”Universalbagemix” i en skål. Lav en lille fordybning i midten af bagemixen. Slå æggene ud i fordybningen og rør. Tilsæt derefter de øvrige ingredienser og rør til en sammenhængende dej.

3: Varm æbleskivepanden op til middelvarm. Kom lidt smør i hullerne og derefter dej og ét stykke æble i hvert hul. Lad det stege til dejen bliver fast og let gylden. Vend med en lille gaffel eller lignende og steg yderligere nogle minutter. Tag dem af panden og kom igen lidt smør i hullerne, så dej, æbletern osv til der ikke er mere dej.

Forslag til dyppelse se ovenfor.

Energiindhold pr. 100 g 404 kcal fordelt på: Protein 13 g, fedt 4 g, kulhydrat 77 g. Kostfibre 7 g.

 

 

Chokoladekage med friske bær (uden mel og tilsat sukker)

En dejlig chokoladekage uden mel og tilsat sukker. Melet er erstattet med kidney beans og mandler og sukker er erstattet af dadler, ahorn sirup og stevia = en sundere kage-udgave uden tomme kalorier og med en pæn mængde protein og kostfibre.

Kagen har en god fast bund og en dejlig cremet top og samtidig struktur fra de friske bær. Henover sommeren kan kagen pyntes/nydes med forskellige bær efterhånden som de er i sæson.  Pynt gerne med flere bær end jeg har gjort eller server ekstra til i en skål.

Har ikke prøvet det (endnu), men lidt vaniljeis vil helt sikkert være godt til den. 

Kagen holder sig fint nogle dage i køleskabet.

God bagelyst.

 

Chokoladekage med friske bær (uden mel og tilsat sukker)

6-8 personer

 Dej:

300 g kogte kidney beans, evt. fra dåse

100 g tørrede dadler uden sten

150 g mandler

50 g kakao

6 spsk ahorn sirup

1 nip salt

4 æg str m/l

 

Topping:

1 dl fløde

70 g mørk chokolade 70 % kakao (jeg brugte Nellie Dellies uden tilsat sukker)

10 dråber stevia

6 jordbær skåret i halve

20 blåbær

Evt. lidt tørret rabarber (kan undlades)

 

1: Opvarm ovnen til 180 grader varmluft.

2: Dræn bønnerne. Skyl dem hvis de er fra dåse og lad dem dryppe af endnu engang.

3: Kør mandlerne i foodprocessor til halv groft mel. Tilsæt de øvrige ingredienser til dejen og kør til en ensartet masse. Hæld dejen i en form beklædt med bagepapir 16-17 cm i dia. Bages på 2. nederste rille 23-24 minutter. Mindre hvis du bruger en større form. Tag ud og afkøl helt.

4: Kom fløden i en lille gryde og varm op under omrøring til kogepunktet. Tag gryden af varmen og rør finhakket chokolade i. Rør derefter stevia i. Hæld chokoladecremen over den kolde kage. Fordel bærrene ovenpå. Drys evt. med tørret rabarber.

Energiindhold pr. 100 : 246 kcal fordelt på: Protein 8 g, fedt 13 g, kulhydrat 25 g. Kostfibre 4 g.

Nøddeknopper

Dagen før Store Bededag, dvs i morgen, er der en tradition for at spise hveder – og de smager jo godt, ingen tvivl om det, hvis de er hjemmelavet eller fra en god bager. Men når man som jeg har mærket på egen krop, at en kost uden hvede (gluten) gør underværker, kan jeg godt undvære hvedeknopperne og i stedet spise disse gode ”nøddeknopper”. 

Nøddeknopperne smager super skønt. De har en let sprød overflade og en fin smag af hasselnød og kardemomme og er på ingen måde tunge og kompakte. Desuden er de fyldt med sunde fedtsyrer og gode proteiner fra mandler og hasselnødder.

Spis dem nybagte og lune med iskoldt smør.

God Store Bededags ferie.

Nøddeknopper

12 stk.

225 g mandler

175 g hasselnødder

20 g fiberHusk (den gule)

½ tsk. salt

2 dl mælk

65 g dadler uden sten

50 g blødt smør i tern

1 tsk. st. kardemomme

½ tsk vaniljepulver

4 æg (m/l)

1: Kør mandler og hasselnødder i en foodprocessor til "mel". Hæld det i en skål og vend Husk og salt i.

2: Kør mælk, dadler, smør, kardemomme og vanilje i foodprocessoren. Kør til dadlerne er finhakkede. Hæld det i skålen til nøddemelet og rør sammen.

3: Slå æggene ud i en anden skål. Pisk dem med elpisker i 3 min. Bland derefter de sammenpiskede æg med resten. Lad dejen hvile i 10 min.

4: Opvarm ovnen til 160 grader varmluft. Tag dejen op i 12 lige store klumper med en spiseske og sæt dem på en plade med bagepapir. Bag bollerne på 2. nederste rille i den varme ovn i ca. 30 min.

Energi pr. stk.: 280 kcal. Fordelt på: Protein 9 g, fedt 21 g, kulhydrat 17 g. Kostfibre 5 g.

 

Rabarberkager uden mel og tilsat sukker

Foråret er rigtig godt i gang og det betyder også rabarbertid. Jeg elsker rabarber, men er ikke vild med al det tilsatte sukker der som regel følger dem de syrlige ”stænger”. Kagerne her er sødet med bananer, dadler og stevia, hvilket giver dem en behagelig sødme som står godt til det syrlige fra rabarberne.

Rabarberkager uden mel og tilsat sukker

11 stk

 400 g rabarber, renset vægt

150 g mandler

75 g skyr

75 g smør i tern

3 mellemstore meget modne bananer, i mindre stykker

75 g soltørrede dadler uden sten

2 store æg

2 spsk Husk (den grønne)

25 dråber flydende stevia = 1 tsk

2 tsk st. kanel

1 tsk bagepulver

30 g grofthakkede valnødder

11 store papirsforme

Evt. pynt: Tørret rabarber

1: Opvarm ovnen til 185 grader.

2: Skær rabarber i helt tynde skiver.

3: Kør mandler til grofthakket mandelmel i foodprocessor.

4: Tilsæt resten af ingredienserne, på nær valnødder og kør til en ensartet dej.

5: Vend dej og rabarber sammen og fyld i forme.

6: Fordel valnødder på toppen.

7: Bages på 2. sidste rille i den varme ovn i 45 min.

8: Sæt kagerne på en rist og lad dem stå til de er helt kolde.

9: Pynt evt. med tørret rabarber inden servering.

Energi pr. stk 217 kcal fordelt på: Protein 6 g, fedt 14 g, kulhydrat 19 g. Kostfibre 5 g.


 




Muffins uden mel og tilsat sukker

Suveræne og meget velsmagende muffins, som jeg spiser på særlige dage, hvor jeg vil forkæle mig selv eller nogen jeg holder af.

Alle ingredienserne til dejen på nær chokolade og blåbær kommes i en foodprocessor. Hvorefter der køres i ca. 1½ minut. Til sidst vendes hakket chokolade og blåbær i og dejen fyldes i forme. Nem og hurtigt.

Tager jeg mine ernæringsbriller på så indeholder kagerne en del frugtsukker fra banan og dadler. Frugtsukker virker i kroppen på præcis samme måde som alt muligt andet sukker. Derfor er der selvfølgelig en grænse for galskaben og mængden af kager (og frugt for den sags skyld), der er sundt at spise hver dag. Men hvis alternativet er slik vil jeg til enhver tid råde dig til at vælge en kage som denne eller en i stil med uanset, hvor mange du allerede har fået. Det meste slik er proppet med raffineret sukker og lig med tomme kalorier.

En banan indeholder mange vigtige vitaminer og mineraler, herunder: A-vitamin, B-vitamin og C-vitamin og folat, kalcium, jern, zink og jod i små, men vigtige mængder. Dadler indeholder både fibre, B6-vitamin, magnesium og kalium.

 God bagelyst!!!!!

Muffins uden mel og tilsat sukker

10 store

 

 125 g soltørrede dadler uden sten

1 dl olivenolie

2 æg

2 mellemstore, modne bananer (200 g i alt)

175 g kogte kidney beans fra dåse (drænet og skyllet)

2 tsk vaniljepulver

1 tsk bagepulver

½ tsk salt

100 g mørk chokolade 70 % søde med stevia

100 g blåbær

Store muffinsforme af papir

 

1: Opvarm ovnen til 200 grader.

2: Kom dadler, olie, æg, bananer delt i mindre stykker, kidney beans, vaniljepulver, bagepulver og salt i en foodprocessor. Kør til en ensartet masse.

3: Hak chokolade. Vend chokolade og blåbær i dejen og fyld den i forme.

4: Bages ca. 20 minutter midt i den varme ovn.

Energiindhold pr. stk: 224 kcal fordelt på: Protein 4 g, fedt 14 g, kulhydrat 22 g. Kostfibre 2,4 g.

 

 

 

 

Proteinmuffins

Dejlige, velsmagende og mættende muffins som er velegnet til både frokost og et mellemmåltid. De er glutenfrie og proteinrige og fyldt med sunde fedtsyrer og gode kostfibre. Melet er skiftet ud med bælgfrugter i form af kogte kidney beans og fungere fint sammen med de øvrige ingredienser. Man kan hverken se eller smage bønnerne i de færdige muffins :-)

Er du ikke til fennikelfrø kan du krydre med noget andet. Bruger du stødte krydderier bør du maks tilsætte 1 spsk. 

Jeg har bagt dem i både papir- og silikoneforme. Sidstnævnte er at foretrække, da det er ret nemt her at få dem hele ud af formene, hvilket det kniber lidt med når de er bagt i papirforme.   

Proteinmuffins

10 stk (store)

1 ds kogte bønner, fx kidney eller sorte

4 æg

1½ dl skyr

250 g gulerødder

75 g græskarkerner

75 g solsikkekerner

150 g revet mozzarellaost 20 %

2 spsk fennikelfrø eller anden smagsgiver

2 tsk bagepulver

1 tsk salt

½ tsk peber

1 spsk fiberHUSK (den gule pakke)

Muffinsforme, gerne silikone

 

1: Opvarm ovnen til 175 grader varmluft

2: Kom drænede, skyllede bønner, æg og skyr i en foodprocessor og kør til en ensartet masse

3: Skræl og riv gulerødderne

4: Rør alle ingredienserne grundigt sammen i en skål.

5: Fordel dejen i muffinsforme.

6: Bages midt i den varme ovn i ca. 40 min. (30-35 min. i papirforme)

Energiindhold pr. stk.: 234 kcal fordelt på: Protein 14 g, fedt 15 g, kulhydrat 13 g. Kostfibre 4 g.

Quinoaboller

Mættende og smagfulde boller bagt på quinoamel og kikærtemel, hvilket betyder de også er glutenfrie. De indeholder proteiner af høj kvalitet, sunde fedtsyrer og har et pænt indhold af kostfibre.

Bollerne er bedst nybagte.

God bagelyst!!!

Quinoaboller

12 stk

½ pk gær

1 tsk salt

1 tsk ahorn sirup eller honning

6 dl lunkent vand

3 spsk fiberHusk (den gule)

200 g quinoamel

150 g kikærtemel

1 spsk olivenolie

½ æg sammenpisket æg til pensling

3 spsk græskarkerner

  1. Smuldr gær ud i en skål. Tilsæt salt, ahorn sirup og vand. Rør til gæren er opløst.
  2. Tilsæt fiberHusk og rør. Lad det stå et par minutter til en geléagtig konsistens.
  3. Rør quinoamel i.
  4. Tilsæt lidt efter lidt kikærtemel samtidig med dejen æltes godt igennem, ca. 10 minutter i alt.
  5. Hæld olie i bunden af dejskålen og ælt yderligere en kort stund.
  6. Sæt dejen tildækket til hævning i lunt sted, ca. 30 minutter
  7. Tag dejen op i store klatter og tril/form til boller.
  8. Sæt bollerne på en plade med bagepapir. Lad dem efterhæve i yderligere 30 minutter.
  9. Opvarm ovnen til 175 grader.
  10. Pensl bollerne med æg og kom græskarkerner på toppen.
  11. Bag bollerne ca. 35 minutter midt i den varme ovn.

Energifordeling pr. stk. 142 kcal fordelt på: Protein 6 g, fedt 5 g, kulhydrat 22 g. Kostfibre 5 g.

Energifordeling pr. 100 g 180 kcal fordelt på Protein 7 g, fedt 6 g, kulhydrat 27 g. Kostfibre 6 g.

 

Glutenfri chokoladekage uden tilsat sukker 2,0

Denne chokoladekage er en version 2,0.  Den første version ligger også her på blokken – i den brugte jeg bl.a. quinoamel og blendede mandler, de ingredienser er i denne version skiftet ud med solsikkekerner som jeg har blendet til mel. Det fungerer godt og kagen er mindst lige så god som den første version.  Bagetiden er en anelse længere. Kagen er velegnet som dessert, men selvfølgelig også til en god kop kaffe eller te.

Tager jeg mine ernæringsbriller på er protein- og fedt indholdet er smule højere og kulhydrat lidt lavere i den nye version. Det er jo kun ganske fint.

God appetit.

Glutenfri chokoladekage uden tilsat sukker 2,0

Ca. 10 stykker

Dej: 140 g solsikkekerner, 300 g kogte kidney beans (evt. fra dåse), 100 g soltørrede dadler uden sten, 50 g kakao, 6 spsk ahornsirup, 1 nip salt, 4 æg str. l. Top: 125 g Philadelphia naturel, 1½ spsk appelsinsaft.

Opvarm ovnen til 180 grader.

Kør solsikkekernerne til helt fint mel i en foodprocessor. Skyl kidney beans hvis de er fra dåse og lad dem dryppe godt af. Kom kidney beans, dadler, kakao, ahornsirup, salt og æg i foodprocessoren til de melede solsikkekerner. Kør til ensartet konsistens. Hæld dejen i en aflang form (10x20 cm) beklædt med bagepapir. Bag kagen på 2. nederste rille i den varme ovn i 25-30 min. Tag kagen ud og lad den afkøle helt.

Top: Rør Philadelphia med appelsinsaft og bred cremen oven den kolde kage.

Energiindhold pr. stk. 264 kcal fordelt på: Protein 10 g, fedt 15 g, kulhydrat 26 g. Kostfibre 4 g.

 

 

 



Rødkålsboller

Ideen til disse boller opstod, da jeg en aften lidt sent kom i tænke om, at jeg skulle have frokost med ud af huset den næste dag. 

”Dejen” er meget hurtig at smække sammen. Herefter skal den have lov at hvile, så chia-frøene kan opsuge væsken, inden bollerne kan formes.

Krydderierne er en vigtig del af smagsoplevelsen. Uden dem vil bollerne være ret smagsneutrale. Du kan selvfølgelig tilsætte andet end fennikel – men fennikel og den lette kålsmag går rigtig godt i spænd.

Chia-frø er et olieholdigt frø med rigtig gode indholdsstoffer som omega 3, kostfibre og proteiner. Chia-frø er stort set smagsneutrale og kan med fordel anvendes i retter/bagværk, hvor du ønsker at øge næringsindholdet uden det påvirker smagen. Chia-frø binder deres egen vægt 10-12 gange i væske. Beregn derfor ekstra væske i fx din brød opskrift og lad det trække i op til 20 minutter.

Bollerne smager godt med ost, æg eller avokado og holder sig fint i køleskabet i 3-4 dage.

God bagelyst!!!!!

Rødkålsboller

7 stk

 400 g rødkål, 2 æg, 3 hvider, 75 g quinoa flager eller finvalsede havregryn, 3 spsk chia frø, 1 tsk salt, ¼ tsk peber, 1 spsk fennikelfrø + lidt til pynt.

Skær kål i mindre stykker og kør det til meget finhakket i foodprocessor.

Kom derefter rødkål i en skål. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør grundigt sammen. Lad det trække i 15-20 minutter.

Varm imens ovnen op til 200 grader.

Form ”dejen” med en spiseske til 7 lige store boller. Sæt dem på en plade beklædt med bagepapir.

Bages midt i den varme ovn i ca. 25 minutter.

Energiindhold pr. 100 g: 255 kcal fordelt på: Protein 13 g, fedt 12 g, kulhydrat 23 g. Kostfibre 12 g. 

Chokoladekage uden mel og tilsat sukker

En dejlig svampet chokoladekage, som får fylde, konsistens og lidt sødme fra sød kartoffel. Kagen er bagt flere gange og er afprøvet med såvel ahorn sirup og som stevia pulver for yderligere sødme tilsætning (kartoflerne kan ikke gøre det hele). Ofte kan der være en bismag, når der sødes stevia, men det syntes jeg ikke er tilfældet her i denne kage. Men jeg vil lade det være op til dig, om du vil bruge det ene eller det andet. God bagelyst :-)

Chokoladekage uden mel og tilsat sukker

6-8 personer

275 g sød kartoffel, 70 g mandler, 4 æg, ¾ spsk stødt kanel (4 g), 2 spsk kakao (18 g), 4 spsk ahorn sirup eller 6 g stevia pulver (fx Hermesetas eller Green Canderel), 1 tsk bagepulver. Top: Ca. 1 dl skyr, vaniljepulver. Alternativt top: Philadelphia naturel smagt til med appelsinsaft.

Skræl kartoffel og skær i tern. Koges mør i en gryde med vand. Dræn.

Kør mandlerne i en foodprocessor til finmalet.

Tilsæt de øvrige ingredienser og kør til glat. Fyld dejen i form (ca. 16 cm i dia) beklædt med bagepapir.

Bag ved 170 grader i ca. 22 minutter, hvis du har brugt ahorn sirup og 16-18 minutter hvis du har brugt stevia pulver. Prøv med dejnål, hænger der ikke noget ved er den færdig. Afkøl.

Top med et jævnt lag skyr og drys lidt vanilje over.

Energiindhold pr. 100 g med ahorn sirup og skyr top: 177 kcal fordelt på: Protein 10 g, fedt 9 g, kulhydrat 16 g  Kostfibre 3 g.




Knækbrød, proteinrigt og glutenfrit

Knækbrød med blue cheese (eller gorgonzola), parmaskinke og pære uhhhm

Opskriften er fra min kogebog "PROTEIN". Jeg vil dele den med dig, fordi den er så nem og lækker.

Det tager 3 minutter at røre dejen til dette helt fantastiske knækbrød sammen, hvorefter dejen glattes ud i et ganske tyndt lag på en plade beklædt med bagepapir og bages i ca. 35 minutter. Det er vigtigt for sprødheden at dejen glattes så tyndt ud som overhovedet muligt.  Er din ovnplade af mindre udgave end en standardplade, bør du fordele dejen på to plader, da tykkelse er vigtig for sprødheden. Bag da ved varmluft og 150 grader. Efter bagningen skæres det i mindre stykker med en skarp bredbladet kniv. Opbevares i lufttæt beholder, hvor det nemt kan holde sig i 3 uger.

Det kan spises som det er, være et sundt alternativ til chips, men er også godt med ost, pølse eller Parma på. Kun fantasien sætter grænser. Se en af mine favorit kombinationer på billedet nedenfor.

Quinoamelet kan ersatttes med andre meltyper. 

Et dejligt mellemmåltid

Knækbrød, proteinrigt og glutenfrit

Ingredienser

30 g hørfrø, 60 g solsikkekerner, 65 g sesamfrø, 100 g quinoamel, ½ dl olivenolie, 2 dl lunken vand.  ½ spsk let knust flage salt.

 

Opvarm ovnen til 175 grader.

Rør alle ingredienserne til dejen sammen til en lind masse. Bred dejen ud i et 1-2 mm tykt lag på ovnplade der er beklædt bagepapir.

Strø saltet over.

Bages på 2. nederste rille i den varme ovn i cirka 35 minutter.

Tag ud af ovn og fjern bagepapir. Afkøl på rist. Skær i firkanter med skarp bredbladet kniv. Opbevar i lufttæt beholder.

Energi pr. 100 g: 276 kcal. Fordelt på: Protein 12 % (8 g), fedt 61 % (19 g), kulhydrat 27 % (20 g). Kostfibre 3 g.

Knækbrødet kan fint spises uden noget på