Månedens proteinrige råvare - æg
Æg naturens vitaminpille
Æg kaldes for naturens vitaminpille, da det indeholder alle de næringsstoffer kroppen har brug for, med undtagelse af C-vitamin. Et af de vigtigste næringsstoffer i æg er protein og det er proteiner med en høj biologisk værdi. Det betyder, at kroppen kan udnytte næsten alt det protein, der findes i ægget.
Et af de vigtigste vitaminer i æg er D-vitamin. Når solen skinner om sommeren, kan vi selv danne D-vitamin i huden, men på disse bredde grader er der ikke meget sol resten af året. Æg er derfor en god kilde til vitaminet.
Æg er sunde uanset om de er blød kogte, hård kogte, stegte, i bagværk, som omelet osv. Med andre ord påvirker tilberedningen ikke de næringsstoffer der findes i æg.
Hvor mange æg må man spise om ugen?
Som du sikkert kan huske har æg i mange år været i skammekrogen på grund af dets høje indhold af kolesterol, men videnskaben har for længst slået fast, at æg ikke påvirker dit kolesterolindhold i blodet, da kroppen selv danner og regulerer kolesterol. Du kan derfor sagtens indtage op til to æg om dagen, uden at det har nogen sundhedsmæssige konsekvenser for dit helbred – også selvom du har type 2-diabetes.
Har du et forhøjet kolesterolniveau, bør du dog holde dig til 4 æggeblommer om ugen, da der kan være individuelle forskelle. Æggehviderne er problemfrie, da de består af 100 % rent protein og derfor kan spises ubegrænset.
Indhold af kalorier og makronæringsstoffer pr. 100 g - 142 kcal fordelt på:
Protein 12, 6 g, fedt 9,9 g, kulhydrat 0,8 g. Kostfibre 0 g.
Indhold i små og store æg:
Small 56,8 kcal Protein 5,04 g Fedt 3,96 g Kulhydrat 0,32 g
Medium 78,1 kcal Protein 6,93 g Fedt 4,45 g Kulhydrat 0,44 g
Large 85,2 kcal Protein 7,56 g Fedt 5,94 g Kulhydrat 0,48 g
Extra large 99,4 kcal Protein 8,82 g Fedt 6,93 g Kulhydrat 0,56 g
Klik videre på nedenstående link og lad dig inspirere af nogle af bloggens opskrifter med æg.
Æggemuffins med skinke og fennikelsalat